Is regelmatig saunabezoek goed voor de bloeddruk?

Laatst bijgewerkt: oktober 2017
123-sauna-senior-10-17.jpg

nieuws

Volgens een nieuw onderzoek van de Universiteit van Oost-Finland vermindert een regelmatig bezoek aan de sauna de kans op een verhoogde bloeddruk. De resultaten verschenen in het American Journal of Hypertension.

Het was al langer bekend dat sauna mogelijk een gunstig effect op de hartfunctie en een regulerende invloed op de bloeddruk heeft. Onder invloed van de hitte in de sauna daalt de (diastolische) bloeddruk ligt. Hoe hoger de bloeddruk, hoe meer hij zal dalen. Bij het afkoelen gebeurt het tegenovergestelde, met als gevolg dat de bloeddruk stijgt. Bij mensen met lage bloeddruk meer dan bij mensen met een normale bloeddruk. 
Deze studie volgde een groep van ruim 1600 mannen tussen 42 en 60 jaar oud gedurende 24 jaar. Bij aanvang van de studie hadden de deelnemers geen verhoogde bloeddruk, op het einde vand e studie had 15 procent wel een verhoogde bloeddruk (140/90).

De mannen werden op basis van hun saunabezoek onderverdeeld in drie groepen: 1 maal per week, 2 tot 3 keer week, en 4 tot 7 keer per week. Als rekening gehouden werd met risicofactoren op een hoge bloeddruk (familiegeschiedenis, alcoholconsumptie, cardiovasculaire fitheid enzovoort) lag de kans op een hoge bloeddruk 46 procent lager in groep 3 en 24 procent in groep 2 dan in groep 1. 

Lees ook: Is sauna gevaarlijk voor hartpatiënten?

Bron
American Journal of Hypertension

https://academic.oup.com/ajh/article-abstract/30/11/1120/3867393/Sauna-Bathing-and-Incident-Hypertension-A?redirectedFrom=fulltext
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram