Yoghurt beschermt misschien tegen blaaskanker

nieuws Mensen die dagelijks twee potjes yoghurt eten, zouden tot 40% minder kans op blaaskanker hebben dan mensen die weinig of geen yoghurt eten. Dat moet althans blijken uit een studie in opdracht van de Swedish Cancer Foundation (gepubliceerd in American Journal of Clinical Nutrition, 2008; 88: 1083-1087).
De studie volgde de eetgewoonten van ruim 82.000 Zweedse mannen en vrouwen over een periode van iets meer dan 9 jaar. Daarbij werd onder meer gekeken naar de consumptie van zuivelproducten, waaronder yoghurt. Tijdens de studieperiode werd bij 485 deelnemers blaaskanker vastgesteld (76 vrouwen en 409 mannen). Er was geen verband tussen de totale zuivelconsumptie en blaaskanker. Mensen die twee potjes yoghurt per dag aten, hadden echter tot 40 % minder kans op blaaskanker dan niet-gebruikers. Hoe meer yoghurt, hoe kleiner de kans op kanker. Dit verband was het meest uitgesproken bij de mannen. Bij rokers werd geen beschermend effect vastgesteld. Roken wordt beschouwd als een van de belangrijkste risicofactoren voor blaaskanker.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Het is bijna zomer! Het is bijna zomer!
Stichting tegen Kanker

Zomer? Het PERFECTE moment voor buitenactiviteiten.Vergeet de 3 tips niet toe te passen voor je naar buiten gaat.

PAS DE 3 TIPS TOE

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram