Haarverven verhoogt risico op blaaskanker

nieuws Vrouwen die regelmatig hun haar laten kleuren lopen een verhoogd risico op blaaskanker, zo blijkt uit een onderzoek van de University of Southern California School of Medicine in Los Angeles. De onderzoekers vergeleken de gegevens van 897 gevallen van blaaskanker bij vrouwen die haarverven gebruikten met de gegevens van een gelijk aantal andere vrouwen die hun haar niet kleurden.
Vrouwen die minstens één keer per maand een permanente haarverf gebruiken hebben dubbel zo veel kans op blaaskanker dan vrouwen die geen haarverf gebruiken, ongeacht het rookgedrag - roken is een gekende risicofactoor voor deze kanker. Vrouwen die gedurende meer dan 15 jaar haarverf gebruikten liepen drie keer meer risico. Bij kappers werd een verhoogd risico van 50% vastgesteld.
De verven voor donker haar die een hogere concentratie chemische producten bevatten zouden een hoger risico hebben dan verven voor blond haar.
Bron: International Journal of Cancer, Februari 2001


Laatst bijgewerkt: maart 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram