Aspirine ’s avonds effectievere bloedverdunner

nieuws Wie dagelijks aspirine slikt om hart- en vaatziekten te voorkomen, kan dat het best ’s avonds doen. Aspirine heeft dan meer effect, zonder dat er meer bijwerkingen optreden. Dat is de belangrijkste conclusie uit promotieonderzoek aan het LUMC in Leiden.

Tientallen miljoenen tabletten aspirine worden dagelijks ingenomen, niet om pijn tegen te gaan, maar om hart- en vaatziekten op afstand te houden. Bekend is dat de meeste hartinfarcten in de ochtend optreden. De studie testte de hypothese dat aspirine beter zou werken als het ’s avonds wordt ingenomen door driehonderd aspirineslikkers de pil ’s ochtends te laten slikken en een groep ’s avonds. Later draaide men de twee groepen om. Wanneer mensen de pil ’s avonds nemen, was hun bloed in de ochtend dunner is. De bloedplaatjes zijn dan minder actief en de kans op bloedpropjes is kleiner.
Bij iemand met een gemiddeld dag-nachtritme worden de bloedplaatjes heel vroeg in de ochtend, tijdens de slaap, al actief. Wanneer je dan bij het ontbijt om negen uur je aspirine inneemt ben je te laat om de dagelijkse piek in bloedvaatjesactiviteit – en dus de kans op bloedpropjes – te verlagen.

Zo’n 70 procent van de dagelijkse aspirineslikkers neemt de pil nu ‘s ochtends in. Dat zouden ze dus beter ’s avonds kunnen doen, voor het slapen gaan. Sommige mensen denken dat het slecht is op een lege maag, maar we zagen geen verschil in bijwerkingen tussen de groep die de pil ’s ochtends en de groep die de pil ’s avonds innam.

De studie onderzocht ook of het tijdstip van slikken van aspirine effect heeft op de bloeddruk. Het is bekend dat de bloeddruk bij gezonde jonge mensen daalt wanneer zij ’s avonds aspirine slikken in plaats van ’s ochtends. Helaas bleek dat voor patiënten niet op te gaan. Aspirine is mogelijk in staat de bloeddruk te verlagen door de vaten wijder te maken. Maar bij mensen die al hart- en vaatziekten hebben, zijn de bloedvaten vaak verkalkt en daardoor waarschijnlijk te stijf om nog goed op het bloeddrukverlagende effect van aspirine te reageren.
Of het in de avond slikken van aspirine daadwerkelijk het aantal hartinfarcten verlaagt, werd niet onderzocht.

Dagelijks aspirine slikken is niet voor iedereen aan te raden, want het geeft ook bijwerkingen. Alleen bij mensen die al een keer een hart- of herseninfarct hebben gehad, wegen de voordelen van bloedverdunning duidelijk op tegen de nadelen. De belangrijkste bijwerkingen van aspirine zijn maagirritatie en (hersen)bloedingen. Overleg altijd eerst met uw huisarts voordat u eventueel begint met aspirine slikken.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram