Zonnebanken zijn kankermachines

nieuws Zonnebanken zijn kankermachines. Dat zegt Stichting tegen Kanker. Zij veroorzaken tot 75% meer kans op huidkanker, en leiden tot 143 extra gevallen van melanoom per jaar in Belgie en tot 800 doden in Europa.

Een recente publicatie in het British Medical Journal concludeert dat zonnebanken elk jaar 800 doden in Europa veroorzaken, en dat wie zonnebanken gebruikt, gemiddeld 20% meer risico op huidkankers loopt. Ook het International Agency for Research on Cancer plaatst zonnebanken in haar categorie van bewezen kankerverwekkers, samen met tabak en asbest. Het onderzoek van het IARC vindt voldoende bewijs voor een oorzakelijk verband tussen huidkanker en het gebruik van zonnebanken, in het bijzonder bij mensen onder de 35 jaar. Die zouden bij gebruik van zonnebanken 75% meer kans op huidkanker hebben. In België gaat men uit van 143 extra gevallen van melanoom – de dodelijkste huidkanker – omwille van zonnebankgebruik.

Volgens de Stichting tegen Kanker bestaat er geen ‘veilige drempel’ wat betreft gebruik van een zonnebank. Elke zonnebank zendt zeer intense UV-stralen uit die het DNA kunnen beschadigen en zo de kans op huidkanker verhogen. Geschat wordt dat er in België zo’n 4 000 zonnecentra zijn, maar eigenlijk heeft niemand daar een zicht op omdat het niet verplicht is je als zonnecentrum te registreren. Daardoor ontsnappen er heel wat centra aan de bestaande wetgeving en controles door de FOD Economie wat betreft gebruik en intensiteit. Bij controles van geregistreerde centra ontdekte de FOD Economie trouwens dat slechts 11% van hen in orde is met de wet. Dat betekent dat de meerderheid van zonnecentra aan elke controle ontsnapt, zowel voor wat betreft de staat van de apparaten (lampen moeten bijvoorbeeld regelmatig vervangen worden) als qua gebruik ervan (bijvoorbeeld geen toegang onder de 18 jaar).

Een verplichting tot registratie van elke zonnebank in België, meer sensibilisatie van de gebruiker en strengere controles op zonnebankcentra vanwege de overheid zijn onontbeerlijk als we ooit het risico op huidkanker door zonnebanken willen doen dalen. Verder zijn er sommige reclameadvertenties, die suggereren dat het mogelijk is om zonder gevaar een zonnebank te gebruiken, of dat zonnebankgebruik zelfs goed is voor de gezondheid. Dat is ronduit fout, en daarom moet elke publiciteit die dat vermeldt, verdwijnen.


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram