Sojascheuten mogelijk oorzaak van EHEC-epidemie

nieuws Groentescheuten van een Duitse biologische teler zijn mogelijk de bron van de uitbraak van de EHEC-bacterie die in Duitsland en Zweden al 22 levens en meer dan 2000 ziektegevallen eiste. Waarschijnlijk gaat het om sojascheuten, maar ook andere groentekiemen die door het bedrijf worden geproduceerd, zoals scheutjes van broccoli, bonen, erwten, linzen en radijsjes, worden momenteel onderzocht.

Het is al langer bekend dat rauwe scheuten van groenten zoals bonen, kolen, soja, alfalfa, soja, erwtjes enz. gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken door de aanwezigheid van bacteriën zoals salmonella en Escherichia coli. In 1996 werden in Japan meer dan 9000 scholieren met EHEC besmet. Van de 678 patiënten die in het ziekenhuis werden opgenomen, overleden er twaalf.
De bron was vermoedelijk gekiemd radijszaad.

Wat zijn kiemen?
Kiemen zijn zaden met daaraan jonge, net ontkiemde plantjes. Alle soorten zaden, granen of peulvruchten kunnen ontspruiten. Bekende voorbeelden zijn erwten, soja, gierst, quinoa, diakon, alfalfa, fengriek, klaver, linzen, mungboontjes en radijs.
In kiemen zitten koolhydraten, vetten en eiwitten. Zo'n 10% van de kiemen bestaat uit water. Het gehalte aan vitamine A en C stijgt tijdens het kiemproces.

Verder zitten in kiemen mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium, fosfor en kalium. Scheuten zijn de laatste jaren populair geworden, onder meer omdat ze vaak worden gebruikt in de vegetarische en macrobiotische keuken.
De productie vindt plaats op hydrocultuur in afgesloten ruimtes. Bij hydrocultuur kweek je op water waaraan voedingsstoffen toegevoegd zijn. De plantjes kunnen staan op kleikorrels, glaswol of watten.

Bacteriën
Op kiemgroenten kunnen bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E. coli Door verhitting kunnen die bacteriën onschadelijk gemaakt worden. Kiemen moeten daarom altijd even ondergedompeld worden in kokend water, zo adviseert het Nederlandse Voedingscentrum. Ook de Britse gezondheidsautoriteiten adviseren al enkele jaren kiemgroenten te wassen. Kwetsbare groepen kunnen deze groente beter vermijden of verhitten.

Uit onderzoek van de Wareninspectie in Nederland in 2007 bleek dat 10 procent van de kiemgroente besmet was met enige vorm van E.coli. Bij rodebietkiemen bleek zelfs 41,2 procent besmet, gevolgd door preikiemen (28,6 procent) en alfafa (17,1 procent). Meestal ging het om onschadelijke vormen van de E. coli.
Twee jaar geleden publiceerde de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) die toeziet op de kwaliteit van de voeding een advies waarin wordt gewaarschuwd tegen het eten van rauwe scheuten. Het feit dat de scheuten gekweekt worden in een vochtig milieu draagt in hoge mate bij tot hun mogelijke besmetting met bacteriën. Daarom raadde de FDA aan om alleen scheuten te gebruiken in bereide gerechten die voldoende lang werden verwarmd. Ze mogen zeker niet geserveerd worden aan personen met een verminderde immuniteit of aan jonge kinderen en bejaarden.

Volgens de FDA bestaat er geen enkele manier om te garanderen dat de scheuten bacterievrij zijn, zodat ze best worden vermeden.
Het Amerikaanse Center of Science in the Public Interest (CSPI) publiceerde onlangs een lijst voedingsmiddelen die gedurende de afgelopen 17 jaar voor de meeste ziekmeldingen hebben gezorgd in de VS.
Op nummer 9 stonden kiemgroenten (31 uitbraken met 2.022 ziektemeldingen, vooral veroorzaakt door Salmonella en de E-coli bacterie).

Lees ook: Gevaarlijke E-coli bacterie nog niet in België

Lees ook: E. coli-infecties: van mild tot ernstig


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram