Frisdranken verhogen risico endometriumkanker

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Postmenopauzale vrouwen die regelmatig frisdrank met toegevoegde suikers drinken, lopen een groter risico op het ontwikkelen van hormoongevoelige endometriumkanker dan vrouwen die zelden frisdrank consumeren. Hoe hoger het gebruik, hoe groter het risico. Dat blijkt uit een studie in het tijdschrift Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Bij vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 61 jaar die 4 keer of meer per week een blikje gesuikerde frisdrank (cola, limonade) drinken, hebben bijna 80% meer kans op endometriumkanker in vergelijking met vrouwen die geen frisdrank drinken. Bij gesuikerde fruitsappen was het risico 48% hoger. Bij suikervrije frisdranken en gesuikerde eetwaren, zoals koekjes en taart, werd geen effect vastgesteld.
Het effect werd alleen vastgesteld bij de (meest voorkomende) hormmongevoelige vorm van endometriumkanker, niet bij de niet-hormoongevoelige vorm.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram