Handsfree bellen even gevaarlijk als dronken rijden

nieuws Handsfree bellen in het verkeer is bijna even gevaarlijk als dronken achter het stuur kruipen. Dat blijkt uit een onderzoek van Spaanse en Australische wetenschappers gepubliceerd in het vakblad Traffic Injury Prevention.

De onderzoekers lieten testpersonen rondrijden in een rijsimulator tegen een snelheid van 60 en 80 km per uur, eerst onder invloed van alcohol en daarna met een handsfree mobiele telefoonset. Zowel effect van bellen als sms’en tijdens de rit werd vergeleken met dronken rijden. De effecten op het rijgedrag bij handsfree bellen zijn ongeveer gelijk aan degene die je ondervindt bij 0,4 promille alcohol in je bloed, wat net onder de legale limiet is. Maar als er meer aandacht naar de telefoon ging, dan schoot dat omhoog naar 0,7 promille. De effecten van sms’en zijn vergelijkbaar met 1 promille alcohol in het bloed.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram