Gerelateerde artikels
ASS: epilepsiemedicijn kan belangrijkste symptomen autisme verlichten
nieuws
Tot op heden bestaat er geen medicijn specifiek voor autisme, maar een studie van Franse onderzoekers toont aan dat bromide-ionen, die gebruikt worden om epilepsie te behandelen, ook symptomen van autismespectrumstoornissen (ASS) kunnen aanpakken.
Lees ook: Hoe herken je autisme bij baby’s en kleuters?
Autismespectrumstoornissen (ASS) worden vandaag hoofdzakelijk psychosociaal behandeld. Geneesmiddelen kunnen wel geassocieerde pathologieën aanpakken, agitatie en slaapstoornissen bijvoorbeeld. Ook epilepsie is een frequent voorkomende comorbiditeit bij ASS. De twee aandoeningen hebben bepaalde mechanismen gemeen, zoals een defect in de remmende circuits. Wetenschappers hebben nu onderzocht of bromide-ionen, die lang als anti-epilepticum zijn gebruikt, de belangrijkste symptomen van ASS zouden kunnen verlichten.
Lees ook: App spoort autisme op bij jonge kinderen
Medicijn voor autisme?
Onderzoekers van Inserm, CNRS, Inrae en de Universiteit van Tours hebben de behandeling met bromide-ionen, die over het algemeen wordt voorgeschreven voor epilepsie die resistent is tegen conventionele behandelingen, getest op drie muismodellen die verschillende genetische mutaties hadden die verantwoordelijk zijn voor het autistische fenotype. Zo ontdekten ze dat de bromide-ionen een positieve impact had op het sociale gedrag van de dieren en dat het stereotiep gedrag werd verminderd. De muizen waren ook opvallend minder angstig.
Lees ook: Welke behandelingen werken bij autisme?
Op basis van deze resultaten wordt nu gestreefd naar het opzetten van een klinische proef op volwassen patiënten. "Het feit dat gunstige effecten werden waargenomen in de drie verschillende muismodellen betekent dat de behandeling misschien kan worden veralgemeend naar verschillende subgroepen van autistische personen in toekomstige klinische studies," aldus onderzoekers Jérôme Becker en Julie Le Merrer in een persbericht.
Lees ook: Oxytocine helpt mensen met hechtingsproblemen binnen autisme
Bronnen:
https://www.nature.com
https://presse.inserm.fr
auteur:
Amélie Micoud,
gezondheidsjournalist