Verhogen hoge hakken het risico op knie-artrose?

nieuws Dat hoge hakken lopen niet goed is voor je voeten, rug en enkels is al langer bekend. Volgens onderzoekers van de Amerikaanse Stanford Universiteit verhogen ze ook het risico op knie-artrose op latere leeftijd.

De studie vergeleek het effect van hoge hakken (tussen 3,8 en 8,3 cm) met gewone sportschoenen op het wandelpatroon bij veertien gezonde vrouwen, met of zonder overgewicht. De onderzoekers stelden vast dat vrouwen met hoge hakken hun knieën in bepaalde fasen van het wandelen sterker doorbuigen, net zoals oudere mensen met artrose, omdat er meer druk op de knieën wordt gezet. Ze wandelen ook trager. De onderzoekers besluiten dat veelvuldig dragen van hoge hakken een risicofactor zou kunnen zijn voor knie-artrose in het latere leven, zeker bij vrouwen met licht overgewicht.

De studie leidt dit af uit het veranderde wandelpatroon en de kniestand bij de proefpersonen met hoge hakken. Of de vrouwen op latere leeftijd effectief knie-artrose kregen, werd evenwel niet onderzocht.

De studie verscheen in het Journal of Orthopaedic Research.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram