Steunzool geeft geen verlichting bij knieartrose

123-steunzolen-voet-170-10.jpg

nieuws Een wigvormige ‘inlay’ onder de hiel die de laterale voetrand circa 10 tot 15 millimeter optilt, geeft geen vermindering van pijnklachten bij knieartrose. Dat blijkt uit een artikel in het Journal American Medical Association, JAMA. De gedachte achter zo’n laterale wig is dat het mediale compartiment van de knie wordt ontlast doordat de laterale zijde meer gewicht te dragen krijgt. De knie wordt enigszins in een valgusstand gedwongen.
Bij een analyse van alle studies werd een significant effect gevonden van een laterale wig op de pijn: een vermindering met ruim 2 punten. Er was echter aanzienlijk verschil tussen de studies. Bij analyse van 7 studies met een neutraal inlegzooltje als placebo verdween het verschil tussen behandeling en placebo.

De voor de hand liggende conclusie is dat een laterale wig geen verbetering geeft van klachten bij mediale knieartrose, al wijzen de onderzoekers er nog op dat het in theorie zou kunnen zijn dat een neutraal inlegzooltje de pijn toch vermindert.

bron: Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:C1876 - http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1730513

Laatst bijgewerkt: september 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram