Zwaar alcoholgebruik versnelt geheugenverlies met zes jaar

nieuws Dat alcohol slecht is voor de hersenen, is al lang bekend. Onderzoekers van het University College in Londen berekenden nu in welke mate alcoholgebruik het geheugen aantast. Het onderzoek verscheen in het medisch vakblad Neurology.

Mannen die dagelijks meer dan drie en een halve glazen drinken (of 36g alcohol per dag), riskeren op middelbare leeftijd ernstige geheugenschade. Een regelmatige drinker zou op de leeftijd van 55 jaar het geheugen hebben van iemand van 61 jaar die weinig drinkt.

De onderzoekers volgden tien jaar lang het alcoholverbruik van 5.000 mannen en 2.000 vrouwen tussen 45 en 69 jaar. Ze werden geregeld onderworpen aan tests om hun geheugen, hun vermogen om logisch te redeneren en concentratie te meten.
Mannen die dagelijks meer dan 3,5 glazen dronken, scoorden na tien jaar veel slechter op de tests dan mannen die niet-drinkers of matigdrinkers. De achteruitgang bedraagt gemiddeld 2,4 jaar voor het redeneervermogen en bijna 6 jaar voor het geheugen, in vergelijking met de niet- of matigdrinkers. Regelmatig gebruik van grote hoeveelheden sterke drank zou meer schade aanrichten dan wijn of bier.

De vrouwelijke testpersonen vertoonden opvallend minder schade aan de hersenen dan hun mannelijke lotgenoten. Ook al kon de studie daarvoor geen verklaring geven, het hormoon oestrogeen zou daarbij mogelijk een rol kunnen spelen. Het aantal vrouwelijke testpersonen dat veel dronk was evenwel te klein om te besluiten dat het effect van alcohol bij vrouwen minder sterk zou zijn dan bij mannen.
De studie stelt niet-drinkers en gematigde drinkers (minder dan 2 glazen per dag) wel enigszins gerust: bij hen werden deze negatieve effecten niet waargenomen.

Laatst bijgewerkt: april 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram