Weekenddrinkers lopen meer risico op hartziekten dan gewoontedrinkers

nieuws Mannen van middelbare leeftijd die zich tijdens het weekend lazarus drinken (‘binge drinking’) hebben veel meer kans op een hartinfarct of een ernstige hartziekte dan leeftijdsgenoten die regelmatig alcohol drinken. Dat blijkt uit een studie in het British Medical Journal waarin de drinkgewoonten van Noord-Ierse mannen (binge drinkers) werd vergeleken met die van Franse mannen (gewoontedrinkers).

De Franse mannen dronken bijna dagelijks kleine hoeveelheden alcohol, terwijl de Noord-Ierse mannen vooral in het weekend grote hoeveelheden dronken. De Franse mannen dronken op weekbasis bijna dubbel zoveel alcohol als de Ierse mannen (gemiddeld 255 g ethanol per week tegenover 123 g). Bij de Ierse mannen kreeg 5,3% van de mannen een hartaanval of een dodelijke hartziekte, bij de Franse mannen slechts 2,6%. Mannen die geregeld wijn dronken, hadden bovendien tot 50% minder kans op een hartaanval dan mannen die verklaarden nooit wijn te drinken.

bron: Ruidavets J-B, et al

Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram