Ook matig alcoholgebruik vergroot risico op borstkanker

nieuws Uit onderzoek van de Harvard Universiteit blijkt dat het drinken van enkele alcoholische drankjes per week de kans op borstkanker vergroot. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen die gemiddeld drie tot zes glazen alcohol per week (5-10 g alcohol) drinken, 15% meer kans op borstkanker hebben. Met elke glas daar bovenop, stijgt het risico ongeveer 2 procent.

Bij een gemiddelde van 30 glazen per week stijgt het risico zelfs met 50%. Ook bij zg. binge-drinking, waarbij op een korte periode zeer veel wordt gedronken, bv. in het weekend, verhoogt het kankerrisico. Er werd geen verschil in type alcohol vastgesteld.

Alcohol lijkt vooral effect te hebben als er al bestaande risico's zijn, zoals een geschiedenis van kanker in de familie en een verhoogd oestrogeenniveau. Bovendien is een dergelijke stijging hoe dan ook beperkt: een vrouw heeft 3 procent kans om borstkanker te krijgen. Door enkele glazen alcohol per week, stijgt dat naar 3,45 procent.

bron: Journal of the American Medical Association 2011; 306: 1884-1890.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram