Onlinehulp helpt probleemdrinkers

Laatst bijgewerkt: juni 2022

nieuws E-therapie – met actieve betrokkenheid van een therapeut via internet – leidt tot minder alcoholgebruik en zorgt ervoor dat ruim twee derde van de deelnemers na 3 maanden buiten de categorie ‘probleemdrinker’ valt. Dat wijst onderzoek van de Nederlandse Tactus Verslavingszorg uit (J Med Internet Res. 2010;12:e68).

In 2006 zocht slechts 10% van de Nederlandse probleemdrinkers professionele hulp, meestal na meer dan 10 jaar alcoholmisbruik of -afhankelijkheid. Via internet is het mogelijk een groter en diverser deel van de probleemdrinkers te bereiken.
156 probleemdrinkers – vrouwen ten minste 15 glazen per week en mannen ten minste 22 glazen per week – volgden onlinetherapie of geen therapie (wachtlijst).

Tijdens de 3 maanden durende e-therapie communiceerden de deelnemers via een speciale website (www.alcoholdebaas.nl) met een persoonlijke therapeut. Het programma richtte zich op de analyse van het drankgebruik en op gedragsverandering. De deelnemers op de wachtlijst ontvingen 1 maal per 2 weken een e-mail met onder andere informatie over alcohol.

In de onlinegroep ging het alcoholgebruik met bijna 30 glazen per week omlaag, tegenover 3 glazen in de controlegroep. Na 3 maanden viel 68% van de e-therapiegroep buiten de categorie ‘probleemdrinker’, versus 15% van de wachtlijstgroep. 54 deelnemers (35%) vielen voortijdig uit het onderzoek, voornamelijk vanwege persoonlijke redenen, ongemak met de behandeling of tevredenheid met het tot dan toe behaalde resultaat.

olgens de onderzoekers is de grootste uitdaging van e-hulp niet meer de effectiviteit, maar ervoor te zorgen dat deelnemers het complete programma afmaken. Uit het onderzoek is niet af te leiden of onlinetherapie even effectief is als face-to-face-behandelingen.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram