Aanleg alcoholgebruik deels genetisch

nieuws Vroeg beginnen met drinken leidt niet tot verhoogde alcoholconsumptie op volwassen leeftijd. Er is eerder sprake van erfelijke aanleg tot alcoholgebruik die het verband veroorzaakt. Dat blijkt uit een doctoraatsonderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Volgens het onderzoek begint de ene jongere eerder met alcohol dan de ander door omgevingsfactoren die gedeeld worden door familieleden en genetische gevoeligheid. Onder oudere jongeren worden verschillen in alcoholconsumptie vooral verklaard door genetische gevoeligheid. Risicofactoren voor verhoogde alcoholconsumptie onder volwassenen zijn hogere leeftijd, sekse (man), hoog opleidingsniveau, studentenleven, beginnen met roken en cannabisgebruik en financiële stress.

Alcoholgebruik hangt ook samen met emotionele problemen en gedragsproblemen. Dergelijke problemen worden mogelijk licht in de hand gewerkt als de moeder van het kind rookt tijdens de zwangerschap.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram