Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Dit eigenaardigheidje maakt dat je meer wijn drinkt

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws De onderzoekers van de universiteit van Cambridge trokken naar de lokale pub The Pint Shop om een experiment uit te voeren bij de onwetende bezoekers. Vijf maanden lang werd om de twee weken de grootte van de wijnglazen aangepast. De ene keer waren het de standaardglazen van 300 ml, de andere keer grotere glazen van 370 ml en als laatste de kleine glazen van 250 ml. En wat bleek, hetzelfde volume wijn aanbieden, maar dan in het grote glas, zorgde ervoor dat de verkoop ervan met liefst 14,4 procent de hoogte inging in de bar en 8,2 procent in het restaurantgedeelte.

Waarom we meer gaan drinken als de wijn in grote glazen wordt geschonken, zou mogelijk meerdere verklaringen kunnen hebben, meent professor Theresa Marteau. "Er bestaat al redelijk wat bewijs dat aantoont dat mensen sneller consumeren als ze de indruk hebben dat er minder van is. Bovendien zou het kunnen dat wijnportie kleiner lijkt waardoor mensen denken dat ze geen vol glas hebben gekregen. Dan denken ze bijvoorbeeld: 'Ah het is maar één spie taart, één kopje koffie, of één glas wijn." Voor ze het goed en wel doorhebben, hebben ze dan natuurlijk al een tweede besteld.

Maar misschien kan het gewoon liggen aan het feit dat mensen graag uit grote glazen drinken. "Mensen zeggen vaak dat de aroma's van wijn beter vrijkomen in een groot glas", zegt Marteau.

Waarom mensen net meer gaan drinken uit grotere glazen wordt nu verder uitgezocht door de onderzoekers die nu ook met camera's het drankgedrag van de mensen in The Pint Shop gaan bestuderen. Wordt vervolgd dus.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160607_02327320


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram