Alcoholgebruik onder 65-plussers stijgt met opleiding

nieuws Bijna negen op de tien hoogopgeleide 65-plussers geven aan wel eens alcohol te drinken. De hoogopgeleide drinker van 65 jaar of ouder valt het vaakst in de categorie overmatige drinkers. Dat blijkt uit cijfers van de gezondheidsenquête-leefstijlmonitor van het CBS, het RIVM en het Trimbos-instituut.

Bijna negen op de tien hoogopgeleide 65-plussers geven aan wel eens alcohol te drinken, terwijl zeven op de tien laagopgeleide leeftijdsgenoten drinken. Vooral onder hoogopgeleiden die aangeven weleens alcohol te nuttigen neemt het percentage overmatige drinkers toe met de leeftijd: 15 procent van de hoogopgeleide 65-plussers drinkt overmatig, bijna twee keer zoveel als de 25- tot 45-jarigen.

De resultaten zijn gebaseerd op vragen aan personen van 12 jaar of ouder over alcoholconsumptie. Bij laagopgeleiden is het juist andersom. Hoewel laagopgeleide mannen minder vaak drinken dan hoogopgeleide mannen is hun alcoholgebruik als ze drinken wel vaker overmatig. Een overmatige drinker is iemand die meer dan 21 glazen per week (mannen) of meer dan 14 glazen per week (vrouwen) alcohol drinkt.

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram