Opgepast met Alcopops

nieuws Alcopops (bv. Bacardi Breezer, Margarita, Campari Mixx, Mister Freeze) zijn alcoholische dranken (wodka, jenever, rum, whisky, gin) waaraan suikers zijn toegevoegd in de vorm van limonade of fruitsap. Meestal bevatten ze 4 tot 8% alcohol.
Zogenaamde ‘Designer drinks’ zijn een mengeling van gesuikerde drank en ethylalcohol, gemaakt door de gisting van fruitsappen, zoals Hooper Hooch, Sub Zero, Two dogs. Ze bevatten 4 tot 8 % alcohol.
‘Blasters’ (10 % alcohol) zijn een mengeling van ‘boosters’ (dit zijn frisdranken waaraan cafeïne of een andere stimulerende stof is toegevoegd) en alcohol, bv. Wodka Red Bull. Het alcoholpercentagte schommelt rond 10%.
Shooters ten slotte zijn fruitlikeuren met een hoog alcoholgehalte (10 tot 20 % alcohol), gemixt met een stimulerende substantie zoals cafeïne, guarana,... Voorbeelden zijn Feighen Heini, Ladykiss en Yell-O.

Omdat ze zo zoet smaken, is dit soort drankjes erg populair bij jongeren. Bovendien zou die zoete smaak de drempel om te beginnen met alcoholische dranken (die soms bitter of onaangenaam van smaak zijn) verlagen. Beetje bij beetje zorgen alcopops zo voor gewenning aan het gebruik van alcohol en kweken ze een gewoonte.
Door de zoete smaak heb je ook niet de indruk dat je alcohol drinkt … en raak je dus veel sneller dronken dan verwacht. Aangezien een doorsnee jongere minder weegt dan een volwassene en omdat het lichaam van jongeren sowieso minder goed alcohol verdraagt, worden jongeren nog sneller dronken van alcopops en aanverwanten.
Meestal bevatten deze cocktails ook additieven die niet onschadelijk zijn voor de gezondheid.
Alcopops mogen volgens de Belgische wetgeving niet verkocht worden aan minderjarigen (jonger dan 18 jaar) en mogen op festivals of feesten ook niet gratis uitgedeeld worden aan minderjarigen.


Laatst bijgewerkt: januari 2008
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram