Hoe kruiden drogen en kruidenazijn maken?

dossier Wil je de rijke smaken van je tuin het hele jaar door bewaren? Het drogen van kruiden en het maken van kruidenazijn zijn uitstekende manieren om dit te doen. We geven je de beste methoden om kruiden te drogen en vertellen hoe je eenvoudig je eigen kruidenazijn kunt maken. 

Nu de zomer op zijn einde loopt, is het hoog tijd om nog snel wat kruiden voor de winter in te blikken. Verse kruiden met sterke naaldjes of blaadjes zoals bijvoorbeeld laurier, tijm, rozemarijn en salie zijn ideaal om te drogen en daarna puur of gemengd onder deksel te gaan. Tijdens het drogingsproces verliezen ze weinig kleur, textuur en smaak.
Species met grotere en zachte bladeren zoals basilicum, munt, peterselie en dragon zijn gevoeliger voor schimmels en vragen bijgevolg een iets voorzichtiger aanpak. Het komt erop aan om ze in sneltempo helemaal droog te krijgen. Zo geef je schimmels geen kans om zich te ontwikkelen.

Kruiden voorbereiden voor het drogen

123-HD-kruiden-drogen-3-09-18.jpg

Oogsten op het juiste moment: Snijd de kruiden ‘s morgens af in takjes van ongeveer dezelfde lengte. Zo bevatten ze de meeste smaak en aroma.

  • Direct drogen: Droog de kruiden meteen na het plukken. Kruiden die enkele uren of dagen blijven liggen, verwelken en verliezen hun smaak en kleur.
  • Reinigen: Verwijder aarde, stof en onkruid. Laat vervaagde of verkleurde blaadjes/naaldjes weg. Bevuilde kruiden kort onder koud water spoelen en voorzichtig droogdeppen.



Kruiden drogen aan de lucht

f-123-HD-kruiden-drogen-2-09-18.jpg
  • Open leggen: Leg de kruiden naast elkaar op een droge theedoek, niet opgestapeld, totdat ze niet meer vochtig aanvoelen.
  • Bundelen: Bind 5–10 takjes per soort samen met een elastiekje en hang ze met de stelen omhoog in een droge, geventileerde ruimte.
  • Alternatieve methode: Leg de takjes open op een stuk gaas (bijvoorbeeld een oude hor) met voldoende luchtcirculatie.
  • Droogomgeving: Vermijd direct zonlicht en houd de kruiden uit de buurt van insecten. Zonlicht kan de kleur en smaak aantasten.


Tip: Kleine fijne blaadjes zoals oregano drogen in enkele dagen, terwijl grotere kruiden zoals rozemarijn tot twee weken nodig hebben.


Kruiden drogen in de oven

Voor vochtrijke kruiden (basilicum, munt, bieslook) of als je sneller resultaat wilt:

  • Spreid de kruiden uit over een bakplaat met bakpapier.
  • Plaats de bakplaat op de bovenste richel van de oven.
  • Droog de kruiden enkele uren op de laagste temperatuur met de ovendeur op een kier.
  • Draai de takjes regelmatig om tot ze knapperig en broos zijn.


Kruiden bewaren

  • Laat de gedroogde kruiden volledig afkoelen.
  • Rits de blaadjes of naaldjes van de stelen en doe ze in glazen potjes met deksel (lege kruidenpotjes zijn ideaal).
  • Bewaar op een donkere, droge plek. Zo blijven ze 6 tot 12 maanden houdbaar en behouden ze hun smaak.
  • Verkruimel de kruiden vlak voor gebruik met je vingers of stamp ze in een vijzel. Voor harde kruiden zoals rozemarijn kun je ze breken of snijden. 

Enkele specifieke tips per kruidensoort

Rozemarijn

Een andere manier om rozemarijn te bewaren, is de takjes eerst invriezen en dan de naaldjes eraf ritsen.


Oregano

Knip oregano af vlak voor de bloei. Dat is laat in de zomer wanneer hij ongeveer 15 cm hoog staat. Voor de plant is dat het ideale moment. Het garandeert dat ze sterk verder groeit. 

123-HD-kruiden-drogen-4-09-18.jpg

Basilicum

Ook basilicum wordt best vlak voor de bloei geoogst. Dat is het moment waarop alle blaadjes zijn volgroeid en de meeste etherische olie bevatten. Na de bloei verliezen ze aan smaak. 
Snij de takjes in de loop van de voormiddag af wanneer de plant voldoende water heeft opgezogen.
Basilicum laat zich goed drogen in de oven. Snij of trek de blaadjes van de stengels en leg ze open op een bakplaat. Laat ze een dag drogen op een zo laag mogelijke oventemperatuur en laat ze daarna nog een 12-tal uren rusten voor je ze uit de oven haalt. 

Peterselie

Ook bij peterselie haal je de blaadjes van de stengels om ze te drogen in de oven. Blancheer ze eerst een halve minuut, dep ze droog en leg ze dan open een bakplaat. Pluk de peterselie bij voorkeur ’s morgens.

Kruidenazijn maken

Is je voorraad gedroogde kruiden voldoende aangevuld en blijven er nog een aantal verse takjes over? Maak dan eens zelf kruidenazijn.

Zo ga je te werk

- Reinig een paar goed afsluitbare flessen grondig met heet water en soda. Spoel ze en laat ze helemaal drogen.

- Steek er propere, verse kruidentakjes (eventueel met bloemetjes) en specerijen in en giet er witte wijnazijn over tot ze helemaal onder staan.

- Laat de flessen met azijn en kruiden 2 à 3 weken staan op een warme plaats in het licht maar niet in direct zonlicht.

- Zeef de kruidenazijn en giet hem nog eens extra door een neteldoek. Zo wordt hij helder.

- Doe de gezeefde azijn in sierlijke flessen met afsluitdop en steek er een vers kruidentakje in als garnituur. Je kunt ook een schepje gedroogde kruiden toevoegen.
Zorg ervoor dat de kruiden en specerijen altijd volledig met azijn bedekt zijn, anders gaan ze beschimmelen of rotten.

- Bewaar de azijn op een koele en droge plaats. Hij blijft dan ongeveer een jaar houdbaar.

Enkele combinaties voor een halve liter (wittewijn)azijn

- 1 takje tijm, 1 laurierblad, 1 kl mosterdzaad, 3 peperkorrels, 1 stukje geschilde gember

- 1 takje tijm, 1 takje rozemarijn, 1 takje marjolein, 1 takje salie

- 1 takje dragon, 3 peperkorrels, 1 laurierblaadje, ½ teentje knoflook

- 1 takje basilicum, 2 takjes dragon, 2 takjes tijm, ½ kl citroensap of -zeste, ½ teentje knoflook, een paar ringetjes chilipeper

123-HD-kruiden-drogen-5-09-18.jpg

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: september 2025

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram