Waarop moet u letten bij een ziek kind?

nieuws Uit studies in Vlaanderen en Groot-Brittannië blijkt dat de helft van de kinderen geregeld ziek is. Meestal zijn het lichte aandoeningen, waarbij zelfs niet altijd een dokter geraadpleegd wordt. Bij minder dan 1 procent gaat het om ernstige ziektes. Anderzijds wordt de helft van de gevallen van hersenvliesontsteking niet meteen herkend bij een eerste consultatie bij de huisarts. Dat geeft aan hoe moeilijk het is om de symptomen van een ernstige infectieziekte in een vroeg stadium te herkennen.
Een Europees onderzoeksteam onder leiding van de K.U.Leuven en de Universiteit van Oxford heeft nu een lijst opgesteld met ‘alarmsignalen’, waarmee dokters de mogelijkheid op een ernstige infectie bij kinderen, zoals longontsteking en hersenvliesontsteking, beter kunnen inschatten. Het gaat niet alleen om fysieke symptomen. Ook speciale bezorgdheid van de ouders kan een belangrijke aanwijzing zijn. Het onderzoek verscheen in het Britse medisch tijdschrift in The Lancet.

Belangrijke alarmsugnalen zijn:
• Indruk van de ouders of van de arts dat het kind ernstig ziek is
• Hoge koorts (boven 39,5°C);
• Gedrag van het kind: ontroostbaar huilen of veranderd huilpatroon, kind niet goed wekbaar of verstoorde ademhaling (kreunen, versnelde of vertraagde ademhaling, benauwdheid, ...);
• Verlaagde bloeddruk;
• abnormale geluiden bij het beluisteren van de longen (‘crepitaties’)
• Neurologisch: nekstijfheid, stuipen, bewusteloosheid.
• Huidsymptomen: verminderde huidspanning ; blauwverkleuring van de huid (cyanose) en de lichaamsuiteinden; rode of paarse puntvormige vlekjes op de huid (petichiën).


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram