Open haard of houtkachel niet gezond

Laatst bijgewerkt: mei 2020

nieuws Vooral kinderen kunnen meer last hebben van verkoudheden, astma, bronchitis en longontstekingen wanneer thuis dagelijks hout wordt gestookt. Tijdens het verbranden worden binnenshuis vaak te hoge concentraties gemeten van vervuilende stoffen, zoals polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), zélfs wanneer het binnen niet rokerig is. De hoeveelheid verontreiniging in de binnenlucht hangt af van het type kachel.

Personen met astma, bronchitis, longemfyseem of hartziekten reageren extra gevoelig op deze stoffen. Als een huisgenoot gevoelige longen of hartklachten heeft, kunt u beter geen open haard of houtkachel aanschaffen. Een toestel op basis van stralingswarmte, zoals een tegel- of speksteenkachel of een gasgestookt toestel is dan een betere keus.
Verder hangt de verontreiniging van het binnenmilieu af van de trek in de schoorsteen . Daarenboven doet het opstoken van afval of afvalhout (geïmpregneerd hout, vezelplaten, beschilderd hout,...) de blootstelling aan gezondheidschadende stoffen enorm stijgen.
Veel mensen kopen een open haard of kachel met een te groot vermogen . Hierdoor wordt het bij voluit stoken al gauw te warm in de woning. Om dit tegen te gaan wordt het vuur getemperd, door de luchttoevoer te verminderen. Er is dan sprake van onvolledige verbranding, waarbij schadelijke gassen (zoals CO) en roet vrijkomen, ook in de woning. Deze stoffen zijn slecht voor de gezondheid en voor het milieu. Kies om dit te voorkomen een open haard of houtkachel met de juiste capaciteit.
• Laat uw stooktoestel en schoorsteen installeren door een erkende installateur en laat uw schoorsteen minstens eens per jaar vegen.
• Stook alleen geschikte brandstoffen.
• Stook niet bij mistig of windstil weer.
• Ventileer uw woning goed tijdens het stoken.
• Laat u bij de aankoop van een stooktoestel adviseren over
het vermogen van het toestel.
• Gasgestookte kachels en haarden zijn minder schadelijk voor milieu en gezondheid en geven minder overlast.

Lees ook: Wonen & gezondheid (1/14): Luchtkwaliteit
Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust
A.Vogel

Helpt om goed te slapen, brengt lichaam en geest tot rust om fris en uitgerust wakker te worden.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram