10 tips om okselzweet te voorkomen

Laatst bijgewerkt: juli 2018
123-vr-zweten-transpir-warm-07-18.jpg

nieuws

Veel mensen hebben last van zweetplekken onder de oksels. Zweten bij inspanning of bij warm weer is normaal en gezond. Het helpt om uw lichaamstemperatuur op peil te houden. Maar sommige mensen hebben last van overmatig zweten onder hun oksels. De hoeveelheid vocht of de geur kan onaangenaam of hinderlijk zijn. Daarvoor bestaat zelfs een naam: axillaire hyperhidrosis. 

Hyperhidrosis - overdreven zweten
Hyperhydrosis is te veel, aanvalsgewijs of continue zweten, vooral van de oksels, de handpalmen en/of de voetzolen. Naar schatting zou 2 tot 3 procent van de bevolking in meer of mindere mate aan hyperhydrosis lijden. De klachten ontstaan meestal vanaf de puberteit. 

Soms wordt het zweten verergerd door lichamelijke inspanning, mentale concentratie, nervositeit of een warme temperatuur. Maar ook zonder deze prikkels is er vaak al een constante hinderlijke zweetproduktie. 

De preciese oorzaak is niet bekend. Waarschijnlijk ontstaat de prikkel om te gaan zweten in de hersenen, in de hypothalamus, en betreft het een erfelijk bepaalde aanleg. Bij 30-50 procent van de patienten komt het inderdaad in de familie voor. 
• Men spreekt van primaire hyperhidrosis wanneer geen andere ziekte als oorzaak aan te tonen is, het betreft dus verder gezonde mensen. Deze ideopathische (= geen oorzaak te vinden) hyperhidrosis is meestal gelokaliseerd in de oksels of in de handpalmen of voetzolen of een combinatie van handpalmen en voetzolen. Deze vorm kan ook een gevolg zijn van een beschadiging van de wervelkolom. 

• Wanneer alle zweetklieren over het hele lichaam overmatig actief zijn, ligt de oorzaak meestal bij een onderliggend probleem. Men spreekt dan van secundaire hyperhidrosis. Mogelijke oorzaken zijn onder meer overgewicht, menopauze, een (chronische) infectie zoals bijvoorbeeld tuberculose of malaria, endocriene ziekten zoals diabetes, overmatige werking van de schildklier, kanker, bepaalde geneesmiddelen, enzovoort.
- Hyperhydrosis is soms ook een gevolg van bepaalde psychiatrische aandoeningen, zoals angststoornissen. 

zie ook artikel : Hyperhidrosis - overdreven zweten

Kleding 

1. Draag bij voorkeur luchtige kleding en onderkleding uit natuurvezels (katoen, linnen, bamboe...) die niet te nauw aansluit. Dan krijgt u het minder gauw warm en kan het zweet makkelijker verdampen.

Ook sommige synthetische vezels helpen het zweet van het lichaam verdampen en voelen droog aan. 

2. Ververs uw kleren regelmatig, minstens één maal per dag. Neem zo nodig reservekleren mee. 

3. Was uw bezwete kleding voordat u ze weer aantrekt. De lichaamsgeur wordt niet veroorzaakt door het zweet zelf, maar door de bacteriën die daarin achterblijven als uw kleding opdroogt. Als u zweet niet uit uw kleding wast, zullen de bacteriën zich gaan opstapelen, waardoor ze meer gaat stinken. Bovendien vermijd u gele plekken op uw kleding.

4. Donkere kleuren tonen zweetvlekken minder duidelijk dan andere kleuren. Op rood, blauw en grijs vallen zweetplekken het meest op. Ook zijn er shirts met extra dikke okselstukken te koop.

Persoonlijke hygiëne

5. Was u dagelijks met een milde pH-neutrale gel of zeep. Gebruik niet te veel zeep, dat tast de natuurlijke balans van de huid aan. Spoel zeepresten goed weg en droog uw oksels zorgvuldig af. Wanneer u veel zweet, verfris u dan af en toe met een doekje met lauwwarm water. Droog uw oksels wel goed af.
U gaat er niet minder door zweten, maar het voorkomt dat bacteriën het zweet in geurstoffen omzetten.

6. Als u veel zweet, kan het helpen om uw oksels te scheren of te trimmen. Veel okselhaar houdt vocht en geuren langer vast.

Deodorant of antiperspirant

7. Gebruik een niet irriterende deodorant of antiperspirant. Ze zijn verkrijgbaar in verstuivers, sticks, rollers... Een deodorant camoufleert de zweetgeur met een parfum of geurstof, maar vermindert het zweten niet. Het bevat meestal wel een bacterieremmend middel zoals chloorhexidine. 

Een antiperspirant remt tijdelijk de zweetproductie door de aluminiumzouten die het bevat, en heeft meestal ook een antibacteriële werking. In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt zijn deze aluminiumzouten niet schadelijk voor de gezondheid. 
Geparfumeerde producten kunnen soms wel irritaties veroorzaken. Er bestaan tegenwoordig ook deodorants zonder parfum.
Gebruik deodorant en antitransparant op een schone, droge huid voor de beste werking. Als u al zweet, wordt de deodorant namelijk grotendeels geneutraliseerd door het vochtlaagje op de huid. 
Voor gebruik even schudden met roller of bus, dan zijn de deodorant-ingredienten het beste gemengd en werkzaam.

Andere maatregelen

8. Vermijd stress. Stress is een belangrijke veroorzaker van okselzweet. Probeer zoveel mogelijk om stressvolle situaties te vermijden en leer eventueel ontspanningsoefeningen.

9. Houd de omgevingstemperatuur koel en zorg voor een goede ventilatie, bijvoorbeeld met een (tafel)ventilator. Zweet verdampt dan sneller.

10. Vermijd sterk gekruid eten en alcoholische dranken die de zweetreflex kunnen stimuleren 

Bronnen
www.thuisarts.nl/zweten-overmatig/ik-zweet-veel

www.nhg.org/sites/default/files/content/nhg_org/uploads/nhg-behandelrichtlijn_hyperhidrose.pdf

www.henw.org/artikelen/dokter-ik-zweet-te-veel-hyperhidrose-de-praktijk

www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/indicatieteksten/hyperhidrosis

www.huidziekten.nl/folders/nederlands/hyperhidrosis-zweetoksels.htmverschenen op : 20/07/2018
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt