ad

Bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker breidt uit naar 55-jarigen

Laatst bijgewerkt: juni 2017
logo-stoelgangstest-ddarmca-06-17.jpg

nieuws De doelgroep van het Vlaamse Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker wordt dit jaar uitgebreid naar 55-jarigen. Momenteel werd iedereen vanaf 56 jaar tot en met 74 jaar om de 2 jaar uitgenodigd.

Dit bevolkingsonderzoek, opgestart eind 2013, boekt zeer goede resultaten. In 2015 nam 52 procent van de doelgroep deel. Zo werden er in Vlaanderen, door dit bevolkingsonderzoek, maar liefst 21 procent meer dikkedarmkankers gevonden dan in de periode voor dit bevolkingsonderzoek opgestart werd. Dit voornamelijk in de vroegtijdige stadia, en juist door die vroegtijdige opsporing vergroot de kans op genezing en is vaak een zeer intensieve behandeling niet nodig.

Dikkedarmkanker is bij mannen en vrouwen in Vlaanderen de tweede meest voorkomende kanker. Dikkedarmkanker is een van de dodelijkste en meest voorkomende kankers. Indien de ziekte opgespoord wordt voor u klachten krijgt, dan hebt u een kans van 95 procent om te genezen. Wacht u tot de aandoening in een vergevorderd stadium zit, dan hebt u nauwelijks 10 procent kans om te overleven.
Deze kanker is heel eenvoudig vroegtijdig op te sporen. De ziekte is gemakkelijk in een vroeg stadium op te sporen. Het volstaat op zoek te gaan naar kleine spoortjes van bloed in je ontlasting.

Vanaf 55 jaar
De Europese richtlijnen bevelen een vroegtijdige opsporing van dikkedarmkanker reeds aan vanaf 50 jaar. Door het Vlaamse Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker ontvingen Vlamingen vanaf 56 jaar automatisch een uitnodiging met gratis stoelgangtest. Voor die leeftijd wordt aangeraden om via de huisartsen een stoelgangtest te laten uitvoeren.

Concreet zullen de 55-jarigen die jarig zijn van 01/01 tot 31/05 gespreid vanaf 1 juni een uitnodiging met gratis afnameset ontvangen. De andere 55-jarigen ontvangen deze uitnodiging rond hun verjaardag. Zo ontvangen dus alle 55-jarigen die in aanmerking komen (die dus geen test via huisarts hebben laten uitvoeren in de afgelopen 2 jaar, of een coloscopie hebben gehad in de afgelopen 10 jaar) dit jaar nog een uitnodiging.

Meer weten over het bevolkingsonderzoek? Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800/60.160 tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur,
stuur een e-mail naar kanker@bevolkingsonderzoek.be,
of surf naar www.bevolkingsonderzoek.be/dikkedarmkanker.
ad


pub