Helpt mediterraan dieet tegen borstkanker?

Laatst bijgewerkt: April 2017
123-koelkast-vis-groenten-fruit-03-17.jpg

nieuws Na de overgang een mediterraans dieet volgen, voorkomt een derde van een specifieke vorm van hormoongevoelige borstkanker. Dat zou blijken uit een grootschalig onderzoek aan de universiteit van Maastricht in het International Journal of Cancer.
De onderzoekers volgden de voorbije twintig jaar ruim 62.000 vrouwen van 55 tot 69 jaar. Ze werden op geregelde tijdstippen schriftelijk ondervraagd over hun eetgewoonten, roken, alcoholconsumptie, gewicht en sportbeoefening. In de loop van het onderzoek kregen 3.354 vrouwen borstkanker.

Het mediterraans dieet is vooral gebaseerd op plantaardige eiwitten uit groenten en fruit (zoals noten, linzen en bonen), volle granen, vis en enkelvoudig onverzadigde vetten (zoals olijfolie). Het bevat weinig geraffineerde granen (zoals wit brood en witte rijst), rood vlees en zoetigheden. Indien alle vrouwen een mediterraan dieet hadden gevolgd, zou 32,4 procent van de gevallen van een agressieve vorm van borstkanker - oestrogeenreceptor-negatieve borstkanker, die ongevoelig is voor het hormoon oestrogeen en meestal een slechtere afloop kent dan andere vormen van borstkanker - zijn voorkomen. Mediterraans eten had ook 2,3 procent van alle andere vormen van borstkanker voorkomen.

Of deze verlaagde kans ook daadwerkelijk veroorzaakt wordt door het dieet, is met dit onderzoek niet aangetoond. Vrouwen die het mediterraan dieet volgden waren bijvoorbeeld sportiever en hadden vaker kinderen. Daarentegen bleken vrouwen, die eetgewoonten hadden die het minst leken op een mediterraan dieet, vaker te roken, hadden minder vaak kinderen en vaker familieleden met borstkanker. De exacte rol van het dieet is daarom moeilijk uit dit onderzoek te bepalen.

Bronnen:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.30654/full
http://doktermedia.nl/reviews/2017/03/12/kans-op-agressief-borstkankertype-mogelijk-kleiner-door-mediterraan-dieet/


verschenen op : 19/04/2017 , bijgewerkt op 18/04/2017

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub