Hoe gezond is seks nu eigenlijk?

123m-paar-knuffelen-bed.jpg

dossier

Seks en intimiteit zijn niet alleen belangrijk voor je relatie en je emotionele welzijn, ze zijn ook een zegen voor je fysieke gezondheid. Tien redenen waarom regelmatig actief zijn in bed goed is voor lichaam en geest.

Lees ook: Wat is het beste tijdstip voor seks?

  1. Het verlaagt de bloeddruk. Uit onderzoek blijkt dat er een link is tussen geslachtsgemeenschap of intimiteit met een geliefde persoon enerzijds en een lagere bloeddruk anderzijds. Vooral de systolische waarde of bovendruk wordt beïnvloed; die wordt weergegeven in het eerste cijfer en wordt gemeten tijdens het samentrekken van de linkerkamer als de bloeddruk het hoogst is. Bij een bepaald experiment reageerden partners positiever op stressgebonden situaties nadat ze 10 minuten elkaars hand hadden vastgehouden en daarna gedurende 20 seconden geknuffeld hadden: ze hadden een lagere bloeddruk dan de niet 'huggers'. En voor seks geldt dit uiteraard ook.
  2. Het vermindert het risico op een hartaanval. Door van bil te gaan, verhoog je je hartslag en die bereikt zijn piek tijdens een orgasme. Dat zorgt ervoor dat je bloed sneller gaat stromen, wat op zijn beurt een positief effect heeft op je hart en bloedvaten. Maar daar hoort ook een kanttekening bij want uit sommige studies blijkt dat de gemiddelde hartslag tijdens een orgasme niet hoger is dan die tijdens een lichte inspanning zoals bijvoorbeeld de trap oplopen. En dat is voor de meeste mensen niet voldoende om gezond en fit te blijven. Dus blijf voldoende bewegen en sporten, tenzij je bij de gelukkigen zou horen die wekelijks gedurende 150 minuten van een orgasme geniet ... Uit een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk waarbij een aantal proefpersonen gedurende meer dan 20 jaar werden gevolgd, blijkt dat mannen (ook van oudere leeftijd) die 2 keer per week seks hebben de helft minder risico op een hartaanval lopen dan mannen die er een ritme van 1 keer per maand op nahouden. Een bijkomend voordeel van seks is dat het ook helpt om de oestrogeen- en testosteronbalans in evenwicht te houden. Oestrogeen, het vrouwelijk hormoon, reinigt de poriën en houdt de huid en haren mooi.
  3. Het houdt het immuunsysteem actief. Seks is goed voor je weerstand, maar het is uiteraard niet de enige bepalende factor: voor een goed werkend immuunsysteem moet je ook gezond leven! En we lijsten voor de volledigheid nog even op wat dat concreet inhoudt: voldoende beweging, gezonde voeding, voldoende slaap en veilig vrijen. Personen die seksueel actief zijn, zijn minder vaak ziek. Volgens een studie aan de Universiteit van Pennsylvania hebben studenten die 1 of 2 keer week seks hebben een hogere concentratie (30 % meer) van immunoglobuline A (ook IgA genoemd) dan studenten die minder regelmatig de liefde bedrijven. IgA is een antistof die het lichaam beschermt tegen virussen, bacteriën en andere ongewenste indringers. Maar 2 keer is tegelijk ook de grens voor deze boosting … wie meer dan 2 keer per week tussen de lakens duikt, heeft zelfs een lager IgA-gehalte. Ook hier is een korreltje zout aan de orde: er is nog meer onderzoek nodig vooraleer met zekerheid kan worden gesteld dat elke week seks hebben je immuunsysteem werkelijk verbetert.
  4. Het is een gezonde pijnstiller. Tijdens het vrijen maakt je lichaam oxytocine aan, een hormoon dat je een gevoel van verbondenheid en vertrouwen geeft. Dat ‘knuffelhormoon’ zoals het vaak wordt genoemd, stimuleert op zijn beurt de productie van endorfine, het ‘gelukshormoon’. Volgens een studie aan de Universiteit van New Jersey kan een orgasme daarom ook pijn verzachten, want endorfine geeft niet alleen een goed gevoel, het verhoogt ook de pijndrempel. Seksuele opwinding zonder orgasme helpt ook. Vaginale stimulatie kan chronische pijn in rug en benen onderdrukken en zelfbevrediging bij vrouwen kan menstruatiepijn, artritis en in bepaalde gevallen zelfs hoofdpijn verzachten.
  5. Het boost het libido. Het goed gevoel dat je krijgt van seks heeft een triggereffect: hoe vaker je seks hebt, hoe meer je ervan geniet en hoe meer je er zin in krijgt. Bij de vrouw zorgt seksuele stimulatie voor een verhoging van de vaginale afscheiding, doorbloeding en elasticiteit. Daardoor gaat seks steeds aangenamer aanvoelen en wordt het ‘verlangen naar meer’ gevoed.
  6. Het telt als rustige workout. Een workout op een gezapig tempo weliswaar want je kunt het natuurlijk niet vergelijken met een half uurtje trainen op de loopband of een rondje aan een stevig tempo fietsen... Seks is een leuke manier om aan basic fitness te doen. Het doet je hart sneller slaan, je gebruikt verschillende spieren en je verbruikt ongeveer 5 kilocalorieën per minuut.
  7. Bij vrouwen helpt het om de blaas onder controle te houden. Bijna 30 % van de vrouwen krijgt vroeg of laat te maken met een verzwakking van de bekkenbodemspieren. En dat kan leiden tot incontinentie want die spieren, die ontspannen tijdens het plassen, houden ook de blaas op haar plaats. Goede seks is de ideale training voor deze spieren omdat ze samentrekken tijdens een orgasme en op die manier steviger worden. Vrouwen met goed ontwikkelde bekkenbodemspieren beleven om die reden ook meer plezier aan seks.
  8. Bij mannen kan seks het risico op prostaatkanker verminderen. Uit een onderzoek waarvan de resultaten in Journal of the American Medical Association werden gepubliceerd, blijkt dat oudere mannen die minstens 21 keer per maand ejaculeerden (al dan niet tijdens geslachtsgemeenschap), minder risico op prostaatkanker hebben dan mannen die maar maximum 7 keer klaarkomen in een dergelijke tijdsspanne. Maar ze vermelden er wel bij dat seks wellicht niet de enige parameter is bij deze resultaten. Een risico op kanker wordt namelijk door heel wat factoren getriggerd, maar seks kan dus in elk geval geen kwaad. Ook uit een Australisch onderzoek blijkt dat mannen die in hun jonge jaren (tussen de leeftijd van 20 en 30) wekelijks minimum 5 ejaculaties hebben, een derde minder kans hebben om prostaatkanker te ontwikkelen op latere leeftijd. Het gaat hier in beide gevallen om klaarkomen, al dan niet tijdens geslachtsgemeenschap.
  9. Het bevordert de kwaliteit van de slaap. Na een vrijpartij val je gemakkelijk in slaap, dat geldt voornamelijk voor mannen, en dat komt omdat het lichaam na een orgasme prolactine vrijgeeft. Dat is het hormoon dat je slaperig en relax maakt na de seks.
  10. Het is een perfecte anti-stress-remedie en het maakt je gelukkig. Een gevoel van intimiteit met je partner kan stressverlagend werken en angst afremmen. Door seksuele opwinding, door je partner aan te raken en te knuffelen produceert je lichaam oxytocine en endorfine. Seks ontspant je. Dat blijkt ook uit een Schotse studie bij een 20-tal mannen en een 20-tal vrouwen die hun seksuele activiteiten gedurende een bepaalde periode moesten noteren. De proefpersonen die het minst actief waren geweest (zowel wat betreft seks met penetratie als zonder penetratie en masturbatie) hadden de grootste bloeddrukstijging toen ze werden blootgesteld aan stressgevende situaties zoals spreken in het openbaar of een rekentest afleggen. Ze vertoonden in het algemeen ook meer stressgevoelens dan de proefpersonen bij wie het seksleven op een hoger pitje stond. Personen die alleen seks met penetratie noteerden, hadden de kleinste stijging van de bloeddruk, met andere woorden, zij konden het best met de stress omgaan. Seks en intimiteit zijn ook bevorderlijk voor je zelfbeeld en zorgen ervoor dat je je gelukkig voelt.


Lees ook: Seksleven verbeteren? Zo raak je samen seksueel opgewonden

Lees ook: Anorgasmie: moeilijk of niet kunnen klaarkomen

Lees ook: Drie soorten vrouwelijke orgasmes

Bronnen:
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.health.harvard.edu
https://www.webmd.com

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram