ad

Gebitscontrole voor zwangerschap voorkomt tandvleesontsteking

Laatst bijgewerkt: september 2014
tand-periodont-170_400_11.jpg

nieuws Vrouwen die kinderen willen, kunnen het beste al voor de zwangerschap hun gebit laten controleren. Indien u een tandvleesontsteking (gingivitis of parodontitis) heeft, is het van belang die voor de zwangerschap te laten behandelen. Bent u voor de zwangerschap niet bij de tandarts geweest, doe dit dan alsnog tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap.

Symptomen die kunnen wijzen op een tandvleesontsteking zijn: rood en gezwollen tandvlees, bloedend tandvlees bij het poetsen of eten, loszitten van tanden of kiezen en terugtrekkend tandvlees. Ook een vieze smaak of een slechte adem kan duiden op een tandvliesontsteking.
Ook tijdens de zwangerschap moet u uw tanden goed verzorgen. Door hormoonschommelingen heeft u namelijk meer kans op bijvoorbeeld ontstoken tandvlees. Deze tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap wordt ook wel ‘zwangerschapsgingivitis’ genoemd. Dit kan met name tussen de tweede en achtste maand optreden. Tandvleesontsteking komt bij 50% van de zwangere vrouwen voor.

Het is belangrijk dat deze ontsteking zo snel mogelijk wordt behandeld. Een tandvleesontsteking kan namelijk tot parodontitis leiden. Daarbij is ook het kaakbot ontstoken. Door parodontitis neemt de hoeveelheid ontstekingsbevorderende stoffen in het bloed toe. Dit kan leiden tot voortijdige weeën en een voortijdige geboorte of een te laag geboortegewicht.
Ook bestaat er een verhoogd risico op gaatjes (cariës) wanneer u meer zoetigheid eet of wanneer u vaak misselijk bent en moet overgeven. Het maagzuur maakt het glazuur kwetsbaar. Door direct te poetsen is de kans groter dat u het glazuur wegpoetst. Het is daarom beter om uw mond goed te spoelen met water of een fluoride mondspoelmiddel.

Tips voor een gezonde mond tijdens de zwangerschap
• Poets uw tanden twee maal per dag gedurende twee minuten met een fluoridetandpasta.
• Reinig dagelijks (bij voorkeur ’s avonds) de ruimte tussen uw tanden en kiezen met tandenstokers, ragers of flossdraad.
• Poets de tanden niet nadat u hebt overgegeven, maar spoel de mond met water of kauwgom. Zuur tast de glazuurlaag van de tanden en kiezen aan. Als u na het overgeven (of het eten van iets zuurs) direct zou poetsen, dan beschadigt u het glazuur doordat het zacht is geworden door het zuur.
• Beperk het aantal eet en drinkmomenten tot 7 per dag. Eet en drink niet te veel suiker.

zie ook artikel : Tandvleesonsteking of gingivitis

Bron:
www.allesoverhetgebit.nl/mondgezondheid/uw-gebit-tijdens-de-zwangerschap
www.ivorenkruis.nl
ad


pub