Van roken krijg je rimpels

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Er bestaat een direct verband tussen roken en rimpels, zo blijkt uit een onderzoek in het Britse Wales. Er kon daarentegen geen verband worden aangetoond tussen blootstelling aan de zon en rimpels. Het onderzoek vond plaats van 1988 tot 1991 bij 792 mensen van 60 jaar en ouder. Rimpeling en veroudering van de huid werden vastgesteld door middel van onderzoek van het gezicht, de hals en de handrug, waarbij de mate van veroudering op een 10-puntsschaal werd aangegeven. De cumulatieve blootstelling aan zonlicht werd bepaald aan de hand van vragen over de tijdsduur die tijdens drie verschillende periodes in het volwassen leven buitenshuis was doorgebracht.
Uit analyses van de gegevens bleek dat uitsluitend de leeftijd en het aantal gerookte sigaretten per dag een relatie vertoonden met de mate van veroudering van de huid. De cumulatieve blootstelling aan zonlicht had weliswaar een effect, maar dit effect verdween na correctie voor de leeftijd.
Het roken van 20 sigaretten per dag bleek overeen te komen met ongeveer 10 jaar veroudering van de huid. Roken is derhalve een belangrijke oorzakelijke factor voor de mate van macroscopische veroudering en rimpeling van de huid bij ouderen.
Bron: British Journal of Dermatology, december 2002


pub