Hersenschudding: absolute rust cruciaal voor genezing

Laatst bijgewerkt: October 2012 | 4 reacties
contusio-hersensch-170_400_10.gif

tips Duizelig of misselijk na een klap op het hoofd? Ga dan naar de spoedgevallendienst en laat u nakijken op een hersenschudding.
Een hersenschudding is de lichtste vorm van een hersentrauma.

Wat precies waar in de hersenen verstoord wordt, is niet duidelijk. Een hersenschudding is altijd het gevolg van een externe impact op het hoofd (slag op het hoofd, ongeval met de auto, bal tegen de schedel, een val waarbij u met het hoofd tegen een tafel of op de vloer valt...).

Meestal bent u korte tijd bewusteloos, waarna u zich weinig herinnert van wat er vlak voor of na het ongeval is gebeurd. De dagen daarna voelt u zich duizelig en u kunt ook concentratieproblemen hebben.

De gevolgen van een hersenschudding kunnen ernstig zijn. Omdat er tijdens de eerste 24 uur verwikkelingen kunnen optreden, zoals een zwelling of bloeding, moet iemand uit de omgeving het slachtoffer om de twee uur controleren en wekken om te kijken of dit normaal reageert aan de hand van eenvoudige vragen en taken (Weet je nog waar je woont? Kun je een hand geven? …).

Nog beter is om altijd een arts te raadplegen als u duizelig of misselijk bent na een klap op het hoofd. Als de klachten na enkele dagen niet verminderen of erger worden, moet u zeker een arts raadplegen. Ook bij bloedverlies uit oren en/of neus, of wanneer de toestand van het slachtoffer verergert (bv. erger wordende hoofdpijn, braken, toenemende sufheid, trage ademhaling, trage pols...) is dringende medische hulp nodig. Deze verschijnselen kunnen wijzen op een hersenletsel.

Verplichte rust
Klachten (duizeligheid, concentratieverlies, vermoeidheid,...) verdwijnen normaal binnen 2 à 3 weken na het ongeval.

Enkel op voorwaarde dat u voldoende rust. Dat betekent:
• Niet lezen
• Geen televisie kijken
• Zeker niet sporten of werken.
Afhankelijk van de ernst van de klachten zal u één tot meerdere dagen in bed moeten blijven, het best in een verduistere kamer. Rust u niet genoeg, dan slepen de klachten veel langer aan, soms zelfs jaren.

Begint u na een hersenschudding te vroeg opnieuw te sporten, dan loopt u veel meer kans op een nieuwe hersenschudding. De gevolgen van enkele hersenschuddingen op rij zijn veel ernstiger en blijvend.

Jongeren van 10 tot 25 jaar lopen het meeste risico op een hersenschudding, vooral door sport- en andere activiteiten waarbij zij vaak risico's nemen.
Ga pas terug naar school of aan het werk en begin pas terug met sport als de ergste klachten voorbij zijn.
Hebt u enkele maanden na de hersenschudding nog altijd last, raadpleeg dan zeker een gespecialiseerd arts.


verschenen op : 19/10/2012

4 reacties

hoofdpijn en duizeligheid na ongeval

door benjamin, 24 August 2014 om 19:23

Hallo ik heb op 6 Julli een ongeval gehad op de motocross, ik had volgens de dokter een lichte ehrsenschudding, maar ik blijf maar hoofdpijn krijgen en soms zie ik alles wazig en voel ik me duizelig, wat kan dit zijn?

Hersenschudding: absolute rust cruciaal voor genezing

door Mieke, 8 May 2013 om 20:51

Wil u dat artikel ook eens sturen naar de spoedartsen van UZA Edegem aub? Amper een jaar geleden werd een hersenschudding vastgesteld bij mijn jongste. Volgens de kinderarts geen vuiltje aan de lucht. Hij moest niet rusten en mocht gewoon naar de kleuterschool gaan. Al goed dat ik zelf ooit een hersenschudding heb gehad en de gevolgen ervan ken. Zo'n dom advies had ik nooit verwacht.

Hersenschudding: absolute rust cruciaal voor genezing

door anoniem, 19 October 2012 om 10:37

Aantal jaar terug in het zwembad lijn-recht met mijn schedel op de bodem terecht gekomen. Ik kwam gillend boven water, omdat het voelde alsof mijn schedel brak. Hele dag ziek geweest, en de hoofdpijnen worden steeds erger.

bekijk alle 4 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub