Mag u alcohol drinken als u antibiotica neemt?

Laatst bijgewerkt: December 2011 | 2 reacties
pil-bijsluiter-170-400_09.jpg

tips Alcohol vermindert de werking van antibiotica niet. Een glaasje alcohol kan dus weinig kwaad. Maar alcohol kan bij sommige mensen en bij sommige antibiotica wel de bijwerkingen van antibiotica versterken.

• Antibiotica moeten door de lever worden afgebroken, net als de alcohol. Als u alcohol drinkt terwijl u antibiotica neemt, belast u de lever extra.

• Sommige mensen hebben maagklachten wanneer ze antibiotica moeten nemen, of krijgen diarree. Alcohol kan die verschijnselen versterken.

• Bij sommige antibiotica kan de combinatie met alcohol wel problemen opleveren. Met name bij antibiotica op basis van imidazole (zoals Flagyl, Naxogin, Fasigyn en Tiberal) die worden voorgeschreven bij vaginale infecties en geslachtsziekten, en cefalosporinen (cefamandol en cefotetan) zou er een zogenaamd antabuse-effect kunnen optreden, met zweten, misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid. Deze effecten kunnen ook optreden zonder alcohol, het is niet helemaal duidelijk in hoeverre alcohol dit effect versterkt.


verschenen op : 17/12/2011

2 reacties

Mag u alcohol drinken als u antibiotica neemt?

door anoniem, 26 November 2016 om 18:31

Ik heb vandaag om 2 uur mijn laatste antibiotica(amoclane) ingenomen & ik zou om 9 uur een glasje wijn of 2 willen drinken voor een verjaardag is dit toegestaan of kan ik het beter laten?

bekijk alle 2 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub