Is vliegen veilig als je zwanger bent?

dossier

Vliegen bij een probleemloze zwangerschap houdt geen speciale risico’s in. Het lichaam ondergaat weliswaar een drukverschil tijdens een vliegtuigreis, maar dat heeft geen invloed op de vruchtwatervliezen. In tegenstelling tot je trommelvliezen staan die immers niet in contact met de buitenlucht. De natuurlijke straling in een vliegtuig is lichtjes verhoogd, maar het is nooit bewezen dat dat een effect zou hebben op de gezondheid van je baby. Om de maximale dosis kosmische straling te halen die als veilig wordt beschouwd, zou je tijdens je zwangerschap 25 keer naar de verenigde Staten en bijna 200 keer naar Barcelona kunnen vliegen. Er bestaat wel een verhoogd risico op een diepe veneuze trombose (bloedstolsels), maar dit risico is hoe dan ook beperkt. 

Lees ook: Veel gestelde vragen rond zwangerschap

Wat is de beste periode voor een zwangere vrouw om te vliegen?

De ideale periode om te reizen voor een zwangere vrouw situeert zich ongeveer tussen 16 en 28 weken: de eerste zwangerschapscontroles zijn uitgevoerd, de periode van misselijkheid ligt achter de rug, er is minder kans op een miskraam en er bestaat weinig risico op vroegtijdige arbeid.

Aangezien het risico voor een spontaan miskraam het grootst is tijdens het eerste trimester, stel je een verre reis beter uit tot na deze periode. Zulke reizen verhogen het risico op een miskraam niet, maar de opvang van een eventuele ernstige bloeding kan problemen stellen, vooral in afgelegen gebieden.

Tijdens het derde trimester moet je vooral rekening houden met eventuele bloedingen, zwangerschapsvergiftiging (gezwollen voeten, hoge bloeddruk, eiwit in de urine) en vroegtijdig breken van de vliezen. Reizen tijdens het laatste trimester wordt ook fysiek moeilijk en oncomfortabel. Reizen naar afgelegen gebieden of gebieden met een slechte gezondheidszorg zijn af te raden. De mogelijkheden om medische verzorging te krijgen als je ziek wordt of als er iets misgaat, zijn dan te beperkt. Bij langdurig verblijf in de tropen wordt aangeraden de bevalling te laten plaatsvinden in een land waar hiv-gecontroleerd transfusiebloed aanwezig is. 

Moet je dokter een attest/toestemming geven om te vliegen?

De meeste maatschappijen vragen vanaf een bepaalde zwangerschapsduur (vaak vanaf 28 weken) een recent doktersattest met de vermoedelijke bevallingsdatum en waarin bevestigd wordt dat je gezond genoeg bent om te vliegen en dat er geen risico bestaat voor de zwangerschap of een vroegtijdige geboorte. Bij een zwangerschap met complicaties zal je altijd zo’n attest moeten tonen. Sommige maatschappijen zijn erg streng, en aanvaarden geen attesten die ouder zijn dan 7 dagen. Best is om dit attest in meerdere talen te laten opstellen (minstens Nederlands, Frans en Engels). 

Hoe kan je het risico op een trombose of bloedklonter zo klein mogelijk houden?

  • Vraag bij het inchecken een zitplaats met voldoende beenruimte, liefst aan het gangpad zodat je elk half uur even kan rechtstaan. Let wel: de meeste luchtvaartmaatschappijen weigeren een stoel bij de nooduitgang voor zwangere vrouwen.
  • Loop elk half uur een stukje om trombose te voorkomen.
  • Drink voldoende, want in een vliegtuig is de lucht erg droog.

Tot wanneer mag je vliegen?

Algemene regel is dat je voor een eenlingzwangerschap zonder complicaties na 32 weken geen intercontinentale vluchten meer mag nemen en na 36 weken geen enkele vlucht. Sommige maatschappijen zijn strenger, en verbieden bijvoorbeeld elke vliegreis vanaf 32 of 34 weken. Informeer dus best voor je de vliegreis boekt.

Zwangerschap met complicaties
Bij een zwangerschap met (lichte) complicaties (vb. gezwollen benen, bloedingen, vroegtijdige contracties of ontsluiting enz.) mag je vanaf 34 weken niet meer vliegen. Je moet trouwens altijd een recent medisch attest kunnen voorleggen waaruit blijkt dat je geschikt bent om te vliegen. Voor zo'n bewijs kan je bij je arts of gynaecoloog terecht. Sommige luchtvaartmaatschappijen eisen dat je dit attest al enkele dagen vóór de reis bezorgt, informeer ook daarover dus best vooraf.

Zwangerschap meerling
Bij een zwangerschap van een meerling mag je vanaf 34 weken zwangerschap niet meer vliegen. Sommige maatschappijenzijn strenger en verbieden vluchten al vanaf 32 weken.

Mag je vliegen met een baby?

De meeste luchtvaartmaatschappijen vragen een medische verklaring voor passagiers die binnen 7 dagen na de bevalling willen reizen. Aangeraden wordt om niet te vliegen met baby’s onder de 6 weken. Omdat hun longetjes nog niet voldoende zijn ontwikkeld, kan vliegen gevaarlijk zijn voor hun gezondheid. Als het niet echt noodzakelijk is, wordt meestal geadviseerd om te wachten tot de baby 10 maanden is om te vliegen. Dat geldt zeker voor langeafstandsvluchten. Voor baby’s jonger dan 7 dagen is altijd een medisch attest vereist. De meeste maatschappijen weigeren baby’s die nog geen 48 uur oud zijn. Vliegtuigreizen worden afgeraden voor premature zuigelingen en worden door de meeste luchtvaartmaatschappijen geweigerd. Dringend transport in couveuse, met medische begeleiding, kan georganiseerd worden vanaf 48 uur.

Bronnen:
www.uzleuven.be


Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram