Mag je reizen als je zwanger bent?

dossier Een zwangerschap hoeft je reisplannen niet te dwarsbomen. Maar je moet wel rekening houden met bepaalde risico’s en beperkingen.

Om te beginnen, een paar tips voor als je zwanger bent en wil reizen

  • Voor je vertrek moeten alle routine zwangerschapsonderzoeken uitgevoerd worden.
  • Heb je verloskundige risicofactoren (zoals een eerdere miskraam of een risico op pre-eclampsie)? Dan kan je beter niet reizen.
  • Controleer voor vertrek of er op de plaats van bestemming voldoende medische voorzieningen aanwezig zijn.
  • Controleer ook of er geschikte levensmiddelen voor zwangere vrouwen verkrijgbaar zijn, zoals gepasteuriseerde melk en flessenwater.
  • Voor het eerst naar de tropen gaan tijdens een zwangerschap is onverstandig. Als de reis niet verplicht is, luidt het advies om een andere bestemming of een later tijdstip te kiezen.
  • Wees tijdens de reis alert op klachten die afwijken van de normale ongemakjes. Raadpleeg bij bloedingen, stolsels, buikkrampen, gezwollen benen of hoofdpijn meteen een arts.
  • Ga ook na in hoeverre je reisverzekering geldt voor eventuele medische problemen die verband houden met je zwangerschap en of je recht hebt op medische repatriëring.

Wat zijn de risico's van zwanger op reis te gaan?

  • Statistisch gezien is de kans op een medische interventie groter voor een zwangere vrouw.
  • Op reis is het risico op infecties groter. Infecties kunnen ook moeilijker behandeld worden omdat sommige geneesmiddelen nadelig kunnen zijn voor je baby.
  • Veel ziektes kunnen tijdens de zwangerschap ernstiger gevolgen hebben dan wanneer je niet zwanger bent. Elke situatie die gepaard gaat met hoge koorts kan bijvoorbeeld tot vroeggeboorte leiden.

Wat is het beste tijdstip om te reizen als je zwanger bent?

Gezien het risico op een spontaan miskraam het grootst is tijdens het eerste trimester, stel je een verre reis beter uit tot na deze periode. Reizen op zich verhoogt het risico op een miskraam niet, maar de opvang van een eventuele ernstige bloeding kan problemen stellen, vooral in afgelegen gebieden. De mogelijke combinatie van zwangerschapsbraken met reisziekte verhoogt het risico op hevig braken met uitdroging, zeker indien je naar tropische gebieden trekt. De ideale periode om te reizen situeert zich ongeveer tussen 16 en 28 weken: de eerste zwangerschapscontroles zijn uitgevoerd, de periode van misselijkheid ligt achter de rug, er is minder kans op miskraam en het risico een vroegtijdige bevalling is nog klein. Tijdens het derde trimester moet je vooral rekening houden met eventuele bloedingen, zwangerschapsvergiftiging en het vroegtijdig breken van je vliezen. Bovendien wordt reizen tijdens het laatste trimester fysiek moeilijker en minder comfortabel. Lees ook: Hoe kan je een voedselinfectie tijdens de zwangerschap voorkomen? Bronnen: www.itg.be/N/reisgeneeskunde www.cybele.be/CybeleN/intronl/zwanger_op_reis.htm www.gezondzwangerworden.be

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram