Steeds meer 80-plussers doen een beroep op reisbijstand

nieuws Meer en meer 80- en zelfs 90-plussers doen een beroep op Mediphone Assist, de reisbijstandsverzekering van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Dialyse, zuurstoftherapie, heupfracturen, …: de medische problemen blijken vaak gelinkt aan de hoge leeftijd van deze patiënten.

In 2013 namen 60-plussers 34% van de bijstandsdossiers van Mediphone Assist voor hun rekening. Uit de cijfers van de reisbijstandsverzekering van de Onafhankelijke Ziekenfondsen blijkt dat ook 80-plussers steeds vaker nood hebben aan reisbijstand. In 2013 was de patiënt in 6,5% van de dossiers (165) namelijk ouder dan 80 jaar. In 13 dossiers ging het zelfs om 90-plussers. Deze tendens zet zich verder in het eerste trimester van 2014. Die medische problemen blijken vaak gelinkt aan de hoge leeftijd. Het gaat vaak om heup- en dijbeenfracturen. En in bijna 1 op de 5 dossiers heeft de betrokkene dialyse of zuurstoftherapie nodig.

Wat zijn de favoriete bestemmingen van deze actieve senioren? Bijna twee op de drie 80-plussers kiest voor Frankrijk of Spanje, terwijl het in 20% van de dossiers om een verblijf in Marokko en Turkije gaat. Ook in 2013 situeren de duurste dossiers zich weer in dat laatste land, waar de privéziekenhuizen in de toeristische gebieden zeer hoge kosten aanrekenen voor medische verzorging. Door onderhandelingen met de Turkse ziekenhuizen kon Mediphone Assist in 2013 wel een gemiddelde korting van 33% bekomen op het gefactureerde bedrag.

Een gouden tip voor ouderen die de grens oversteken: neem steeds je Europese Ziekteverzekeringskaart (EZVK) mee. Dankzij deze kaart moet je in de Europese ziekenhuizen weinig tot geen remgeld betalen. Bovendien vind je op de achterkant het telefoonnummer van de reisbijstandscentrale van het ziekenfonds die je best zo snel mogelijk belt bij een ziekenhuisopname. De Europese Ziekteverzekeringskaart is gratis te verkrijgen bij het ziekenfonds op eenvoudige aanvraag.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram