Sneller weer aan het werk met graded activity

nieuws Volgens onderzoekers van het VU Medisch Centrum Amsterdam kunnen mensen met niet-specifieke lage rugpijn sneller aan het werk als ze een fysiek oefenprogramma volgen. Uitgangspunt van de studie was dat hoe meer aandacht je schenkt aan deze pijn, hoe groter de kans is dat het erger wordt. Om deze hypothese te toetsen, besloten de onderzoekers tot een gedragsgeoriënteerde studie, waarbij het accent niet ligt op de pijn of beperkingen van de patiënt, maar op datgene wat hij nog wel kan. Daarom werd gekozen voor een stapsgewijs opgebouwd fysiek oefenprogramma, een graded activity.

Voor patiënten met lage rugklachten is beweging onverenigbaar met pijn. Bedoeling van de studie was aan te tonen dat je met pijn nog goed kunt bewegen.
De deelnemers, allen KLM-medewerkers die wegens lage rugpijn ziek thuis zaten, werden verdeeld in een experimentele groep en een controlegroep. De experimentele groep, bestaande uit zevenenzestig deelnemers, nam deel aan de graded activity. De controlegroep, eveneens zevenenzestig deelnemers, kreeg de gewone zorg.
Het programma bestaat deels uit eenvoudige bewegingsoefeningen, en deels uit oefeningen waarin fysiek zware werksituaties, zoals het tillen van koffers, worden gesimuleerd. De interventie begint met oefeningen die weinig inspanning vergen, waarna de belasting geleidelijk wordt opgevoerd. De deelnemers moet zich exact aan de interventie houden, pijn of geen pijn.
Belangrijkste uitkomst van de interventie is dat de verzuimperiode van deelnemers uit de experimentele groep aanzienlijk korter is dan van deelnemers uit de usual care groep. De eerste groep ging gemiddeld weer na 86 dagen aan het werk, de tweede groep gemiddeld na 129 dagen, terwijl de pijnbeleving in beide groepen gelijk bleef. Bovendien daalt de ‘bewegingsvrees’ bij de deelnemers uit de experimentele groep.

bron: Annals of Internal Medicine, januari 2005

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram