Door rookverbod snelle verbetering gezondheid van cafépersoneel

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
ober-glazen-100.jpg

nieuws Cafépersoneel in Schotland heeft binnen twee maanden van het rookverbod in publieke binnenruimten een significante verbetering van de ademhaling en longfunctie vertoond. Dat meldt de Nederlandse Hartstichting op grond van onderzoek in de Journal of the American Medical Association.

Blootstelling aan passief roken is een groot wereldwijd volksgezondheidsprobleem. Een aantal onderzoeken heeft een verhoogd risico vastgesteld op hart- en vaatziekten, beroertes en herseninfarcten, en longkanker. In Schotland werd op 26 maart 2006 een wettelijk rookverbod in publieke ruimten van kracht. Daarvan zou het cafépersoneel het meest profiteren omdat het als gevolg van het werk aan passief roken wordt blootgesteld.
De onderzoekers ontdekten dat in totaal 79,2 procent van de cafémedewerkers voor de invoer van het rookvrijbeleid ademhalings- en zintuiglijke symptomen had, terwijl een maand erna 53,2 procent deze symptomen opgaf, een reductie van 26 %. Twee maanden na de introductie van het rookvrijbeleid werd deze verbetering gehandhaafd, met 46,8 procent van de deelnemers die enig symptoom opgaven (een reductie van 32,4 procent). Er waren ook verbeteringen in bepaalde metingen van de longfunctie en een reductie van het niveau van cotinine in het bloed (het afbraakproduct van nicotine). Astmatische cafémedewerkers hadden ook minder ontstekingen van de luchtwegen en gaven hogere cijfers voor hun leefkwaliteit.

Lees ook: Passief roken: gevaarlijk


bron: hartstichting.nl


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram