Migraine leidt tot 6,5 dagen/jaar ziekteverzuim

nieuws Ongeveer 2 tot 10 procent van de mannen en 5 à 25 procent van de vrouwen heeft last van migraine. Migraine bij werknemers heeft een niet te onderschatten impact op hun functioneren. Volgens een schatting van De Nederlandsche Bank zijn migrainepatiënten jaarlijks zo'n 6,5 dagen afwezig op het werk omwille van hun aandoening. Typische kenmerken van migraine zijn herhaalde aanvallen van bonzende hoofdpijn, die vaak gepaard gaan met misselijkheid en/of braken. Wie een migraineaanval krijgt, is vaak ook overgevoelig aan geluid en licht. Een aanval kan tussen 4 en 72 uur duren.

Best vervelend dus voor werknemers die een aanval krijgen tijdens een werkdag. Wanneer de migraine verdwijnt, voelen de meesten zich immers slap, moe en prikkelbaar en hebben ze het moeilijk om zich te concentreren. Een gevoel dat uren tot zelfs dagen kan voortduren.

Weinig begrip

Slechts weinig werkgevers hebben begrip voor hun situatie. Het Eurolight-rapport, een studie in 9 Europese landen bij ruim 9.200 volwassenen, wijst uit dat 37 procent van de ondervraagden migraine bijgevolg gewoonweg verzwijgt op het werk. 61 procent van de ondervraagden gaf aan dat migraine een negatieve invloed heeft op het inkomen.

'Mensen worden ontslagen, contracten niet verlengd als gevolg van migraine', vertelt Alex Schonewille, migrainepatiënt en loopbaanbegeleider voor mensen met migraine. 'Of mensen komen vreselijk in de problemen op hun werk door hun hoofdpijn en het ziekteverzuim als gevolg daarvan.'

Lees ook:

Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram