Water drinken tegen hoofdpijn?

Laatst bijgewerkt: maart 2022

nieuws 1,5 l water extra per dag zou hoofdpijn door migraine kunnen verzachten. Dat blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Maastricht bij meer dan 100 patiënten die regelmatig last hadden van lichte of ernstige hoofdpijn. Ongeveer 50% van de patiënten had ten minste één migraineaanval in de eerste maand van het onderzoek. Rond de 20% had een episode van migraine met aura.

De proefpersonen leerden hoe ze de pijn konden verzachten, zoals door het verminderen van stress, het verbeteren van de slaapgewoonten en het vermijden van cafeïne. Daarnaast moest de helft van de proefpersonen gedurende drie maanden anderhalve liter water drinken, bovenop hun normale vochtinname. Na drie maanden bleken de waterdrinkers zich duidelijk beter te voelen dan de andere proefpersonen. Meer water drinken zorgde voor een kleine verbetering van de levenskwaliteit (verbetering van 4,5 punt op de Migraine Specifieke Kwaliteit van Leven-(MSQOL)-schaal). Daarnaast rapporteerde 47% in de watergroep een verbetering van de hoofdpijnklachten, tegenover 25% in de controlegroep. Er was geen verandering in het aantal dagen met ten minste matige hoofdpijn.

Volgens de onderzoekers is het op basis van dit beperkte onderzoek alleszins zinvol om patiënten met hoofdpijn aan te raden om gedurende een korte periode meer water te drinken om te zien of ze verbetering ondervinden. Baat het niet, het schaadt ook niet.


bron: www.henw.org


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram