- dossierWat is selenium en waarom is het belangrijk voor je immuunsysteem?
- dossierMag je voedingsmiddelen die licht beschimmeld zijn nog opeten?
- dossier8 signalen van je lichaam dat je te veel zout eet
- dossierBakken en frituren: hoe vorming van acrylamide verminderen?
- nieuwsGezond ouder worden: voedingsrichtlijnen van de Hoge Gezondheidsraad
Zeven tips voor het veilig bewaren van restaurantrestjes

nieuws
De trend om restjes van een afvalmaaltijd (bv. een pizza) of van een restaurantmaaltijd mee naar huis te nemen (in een doggybag, ook restopack genoemd) raakt meer en meer ingeburgerd. Dit is zowel ecologisch als economisch verantwoord en bovendien veilig, tenminste als enkele aandachtspunten in acht worden genomen.
1. Plaats de restorestjes ten laatste binnen de twee uur in de koelkast (max. 7°C).
2. Bewaar de etensresten in propere en hermetisch afgesloten recipiënten.
3. Het gebruik van aluminiumfolie voor het bewaren van zeer zure producten (bijvoorbeeld voeding die wordt bewaard in een jus op basis van citroen of tomaten, enz.) of zeer zoute producten wordt afgeraden. Er kan bij deze producten een minieme migratie van het aluminium naar het levensmiddel plaatsvinden.
4. Bewaar ze maximaal 24 tot 48 uur, al naargelang het type van product.
5. Vries ze niet in omdat u niet weet hoe alles is klaargemaakt en of er ingevroren ingrediënten zijn gebruikt.
6. Warm ze voldoende op (een temperatuur van minstens 60°C is aanbevolen).
7. Hou er rekening mee dat etensresten slechts één keer opnieuw mogen worden opgewarmd.