Franse voedselautoriteit vraagt dringend maatregelen tegen gevaarlijke minerale oliën in voeding

Laatst bijgewerkt: juli 2017
123-recyclagepapier-milieu-05-17.jpg

nieuws De Franse voedselveiligheidsautoriteit Anses publiceerde een rapport over de besmetting van voedsel met minerale oliën. Anses wil snel maatregelen om de verontreiniging met deze stoffen te verminderen. Zo wil de organisatie functionele barrières in voedselverpakkingen om besmetting te voorkomen.

Minerale oliën
Het probleem met minerale oliën zijn de aromatische en verzadigde koolwaterstoffen die ze bevatten, respectievelijk ‘MOAH’ en ’MOSH’ genoemd. De Europese Autoriteit voor de voedselveiligheid (EFSA) beschouwt MOAH als mogelijk kankerverwekkend. MOSH kunnen zich ophopen in het lichaam en zouden bepaalde organen, zoals de lever, kunnen beschadigen.
Een belangrijke bron van minerale oliën zijn verpakkingen van voedingsmiddelen, uit gerecycleerd papier en karton. Die bevatten nog veel drukinkten met minerale oliën. Een aparte binnenzak of een coating aan de binnenkant van de verpakking kan een oplossing bieden. Anses wil daarom dat er geen drukinkten op basis van minerale oliën meer worden gebruikt. Ook moet er onderzoek komen om tijdens het recyclingproces de verontreiniging met minerale oliën te verminderen, en meer onderzoek naar de blootstelling van consumenten aan deze gevaarlijke stoffen.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram