Voor jou gelezen op De Standaard

Deze 5 voedingsproducten maken u ouder

Laatst bijgewerkt: juni 2022

nieuws

Het is al lang geen geheim meer dat bepaalde voedingsmiddelen een effect hebben op onze huid. Af en toe een keertje zondigen, kan geen kwaad. Maar wie er een (slechte) gewoonte van maakt, kan zo het verouderingsproces versnellen. Opgelet dus met deze lijst voedingsproducten.

1. Snoep

Te veel suiker is niet goed voor uw bloedsuikerwaarde. Een overdosis aan suikermoleculen kan in combinatie met bepaalde proteïnen de collageenaanmaak aantasten (een proteïne die je huid stevig en jeugdig houdt). Bovendien is te veel zoetigheid ook slecht voor uw glimlach: het tast immers uw tanden aan en kan gaatjes veroorzaken. Vergeet dus zeker niet uw tanden te poetsen na een snoepbeurt.

2. Witte Wijn

Alcohol is sowieso te vermijden, wil u een jeugdige teint behouden. Maar witte wijn valt nog in een apart categorie omwille van de negatieve invloed op uw tanden. Een glas rode wijn kleurt uw lippen meteen rood en geeft u een ‘wijnmond’, maar de zuren in witte wijn beschadigen het tandglazuur en maken uw tanden vatbaar voor blijvende vlekken. Zo worden uw tanden ook extra vatbaar voor die gele vlekken van een kopje koffie.

3. Zwart gebakken vlees

Een burger met een zwart randje? Beter niet! Dergelijk vlees kan ontstekingsvatbare koolwaterstoffen bevatten die op hun beurt het collageen in uw huid kunnen afbreken. Het zwart er afschrapen dus, indien u een jeugdige teint wilt behouden.

4. Pikant voedsel

Pikante voeding kan Rosacea-gevoelige huid nog zwakker maken, en kan ook huidschade berokkenen tijdens de menopauze omdat de bloedvaten dan reactiever zijn. Pikant eten doet immers de bloedvaten uitzetten waardoor de huid er vlekkerig kan uitzien.

5. Energiedranken

Energiedranken geven u misschien dan wel de energie van een kind, op uw tanden hebben ze niet zo’n jeugdig effect. Net al witte wijn, tasten ze het tandglazuur aan omwille van de hoge zuurtegraad. De oplossing voor wie echt niet zonder kan: drink met een rietje. 

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20140909_01258761


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram