Hoge dosissen vitamines en mineralen schadelijk

vitam-120.jpg

nieuws Hoge dosissen vitamines en mineralen zijn bij dagelijks gebruik schadelijk voor de gezondheid. Dat zegt het Food Standards Agency, het Britse overheidsinstituut dat toeziet op de veiligheid van voedsel in reactie op een onderzoek aan de universiteit van Birmingham.
• Zo leidt de inname van meer dan 7 mg beta-caroteen per dag tot een hogere kans op longkanker bij rokers.
• Het langdurig gebruik van meer dan 10 mg vitamine B6 per dag of 200 mg in een keer, brengt gevoelloosheid in armen en benen teweeg.
• Hoge dosissen mangaan leiden tot beschadiging van zenuwen, vermoeidheid en depressie.
• Gezonde volwassenen mogen 4 mg magnesium per dag, maar aan ouderen, die gevoeliger kunnen zijn, wordt geadviseerd slechts 0,5 mg in te nemen.
Overdoseringen van de meeste vitamines hebben slechts een tijdelijk gevolg omdat ze oplosbaar zijn in water en dus worden uitgescheiden. Zo leidt meer dan 1000 mg aan vitamines C per dag volgens het Food Standards Agency tot maagpijn en diarree. Het zelfde geldt voor calcium.
Verscheidene vertegenwoordigers van producenten van vitaminepreparaten in Groot-Brittannië hebben boos gereageerd op de waarschuwing. Volgens hen hoeven consumenten zich geen zorgen te maken, omdat de grote meerderheid van alle 'gezondheidsprodukten' ruim binnen de marges blijft van de aanbevolen maximum hoeveelheid.

alles over vitamines en supplementen op gezondheid.be

alles over vitamines en supplementen op gezondheid.be


Laatst bijgewerkt: mei 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram