Foliumzuursupplementen rond de conceptie

nieuws Er is duidelijk aangetoond dat toediening van foliumzuursupplementen rond de conceptie het risico van neuraalbuisdefecten met 50 à 70 % vermindert. In vele landen wordt daarom het gebruik van van foliumzuursupplementen aangeraden: de aanbevolen dosis is 0,4 mg per dag voor niet-risico-moeders, en 4 mg per dag voor vrouwen bij wie eerder neuraalbuisdefecten voorkwamen, en dit gedurende 8 weken vóór de conceptie tot en met de 2 de maand van de zwangerschap.
Uit een recente studie over 13 miljoen geboortes, blijkt dat deze aanmoedigingen niet hebben geleid tot een daling van neuraalbuisdefecten in Europa sedert 1991, o.a. door het niet opvolgen van deze aanbevelingen. De auteurs pleiten daarom voor de aanmoediging van het gebruik van foliumzuursupplementen, samen met het op punt stellen van een programma met als doel het foliumzuurgehalte in de voeding (b.v. in meel) te verhogen.
Ook is er geen bewijs van een eventuele verhoging van het risico van borstkanker door foliumzuurinname rond de conceptie, zoals dit vroeger werd gesuggereerd.

Lees ook: Zwangerschap en voeding

bron: Folia Farmacotherapeutica, januari 2006

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram