Onkruidverdelger Roundup is zeer schadelijk

nieuws Voor het eerst werd door Franse onderzoekers het toxisch effect op menselijke cellen van vier verschillende Roundup-producten onderzocht (Environmental Health News). De cellen waren afkomstig uit de navelstreng, of uit andere cellijnen die worden gebruikt om toxiciteit te onderzoeken. Roundup-componenten behoren tot de meest gebruikte herbiciden wereldwijd, ook voor genetisch gemodificeerde planten.
De in de proeven gebruikte minimale doses van het preparaat leidden tot afsterven van cellen, defecten aan het DNA en belemmering van de celademhaling. Bovendien is een metaboliet van glyfosaat – de werkzame stof van Roundup - waarschijnlijk nog toxischer.
De onderzoekers hebben ook vastgesteld dat, afhankelijk van de vermenging van de producten, het toxisch effect nog kan worden versterkt.

Eerder brachten Amerikaanse onderzoekers glyfosaat in verband met verhoogde risico’s op lymfklierkanker (non-Hodgkin), miskramen en ADHD. Uit ander onderzoek blijkt dat glyfosaat ook kan leiden tot een vermindering van de productie van geslachtshormonen. Directe blootstelling aan een bestrijdingsmiddel met glyfosaat kan lijden tot hoesten, oogirritatie, diaree, korte ademhaling, overgeven en vermoeidheid. Er is sprake van lichte acute toxiteit.

Onderzoek van de universiteit van Pittsburgh wijst er op dat het bestrijdingsmiddel Roundup leidt tot sterfte van kikkers en andere amfibieën. Bij kikkers is ook abnormale ontwikkeling en genetische schade aangetoond. Dit werd recent bevestigd door inderzoekers van de de universiteit van Buenos Aires. Volgens de Argentijnse onderzoekers hebben blootgestelde embryo’s minder grote hoofden, ondergaan ze genetische veranderingen in het centrale zenuwstelsel en meer sterfte onder cellen die de schedel vormen.
Wereldwijd wordt Roundup al bijna dertig jaar gebruikt, met name in de teelt van genetisch gemanipuleerde (GM) gewassen. Maar liefst driekwart van alle GM-gewassen betreft variëteiten die resistent zijn gemaakt tegen RoundUp of andere middelen met glyfosaat. De nieuwste generatie GM-gewassen is ook in staat om het middel af te breken. Een gewas als maïs of tabak verdraagt daardoor zes maal de hoeveelheid glyfosaat in vergelijking tot de eerste reeks GM-varianten, aldus Amerikaanse wetenschappers in het vakblad Science.

In België is Roundup het meest gebruikte middel tegen onkruid. Glyfosaat is een efficiënt middel omdat het niet allen de bovengrondse delen maar ook de wortels van het onkruid aantast.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram