Waarom we suiker verkiezen boven kunstmatige zoetstoffen

123-klontjes-suiker-calor-energie-04-19.png

nieuws Amerikaanse wetenschappers hebben mogelijk de reden ontdekt waarom we suiker blijven verkiezen boven gezondere alternatieven. Suiker zet namelijk in onze darmen een mechanisme in gang dat onze hersenen beïnvloedt, iets waar kunstmatige zoetstoffen niet in slagen. De bevinding kan helpen om suikervervangers in de toekomst aantrekkelijker te maken.

Hoewel suiker op zich een belangrijke bron van energie is, zorgt de overconsumptie van – geraffineerde – suiker in de hele wereld mee voor grote gezondheidsproblemen, zoals obesitas en diabetes. Daarom wordt er steeds meer ingezet op producten met kunstmatige zoetstoffen, zoals stevia. Hoewel die populairder worden, kunnen ze onze behoefte naar suiker toch nog niet tenietdoen. Wetenschappers aan de Columbia University beschreven hoe dat komt, in een studie die verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. 

Link tussen darmen en hersenen

Zowel suikers als zoetstoffen activeren bepaalde smaakreceptoren op onze tong, die op hun beurt signalen uitzenden naar onze hersenen, met in beide gevallen een ‘zoete’ ervaring als gevolg. Maar suiker heeft iets dat alternatieven niet hebben, los van de smaak. Bij proeven op muizen bleek bijvoorbeeld dat de dieren liever water met suiker dronken dan water met zoetstoffen, zelfs als hun smaakvermogen door bepaalde ingrepen uitgeschakeld was. 

Omdat er alsmaar meer bewijs is voor de sterke link tussen onze darmen en hersenen, brachten de wetenschappers de suiker rechtstreeks in in de darmen van de proefdieren. Zelfs zonder de tussenkomst van smaakreceptoren, merkten ze daaropvolgend sterke activiteit in de hersenstam – het oudste deel van ons brein. Daarna achterhaalden ze dat de nervus vagus, de zenuw die de hersenen met de darmen verbindt, verantwoordelijk was voor het overbrengen van de reactie van in de darmen tot in het brein.

Ook met calorievrije moleculen

De experimenten toonden dat dit mechanisme enkel in gang gezet werd door glucose en heel gelijkaardige moleculen. Kunstmatige zoetstoffen konden dit effect niet teweegbrengen en ook bijvoorbeeld fructose, fruitsuiker, niet. Het lijkt er op alsof we doorheen de evolutie een systeem hebben ontwikkeld dat er specifiek op gericht is om suiker als belangrijke energiebron te herkennen en de consumptie ervan te stimuleren.

Eerder hebben wetenschappers gespeculeerd dat suiker haar aantrekkingskracht te danken had aan haar calorieën. Maar het nieuwe onderzoek toonde dat ook calorievrije glucose-achtige moleculen de specifieke hersenactiviteit kon opwekken via de darmen. Het zou dus theoretisch mogelijk moeten zijn om nieuwe gezonde suikervervangers te ontwikkelen die zowel de smaakreceptoren in de tong prikkelen als het mechanisme in de darmen activeren, en zo ons brein als het ware om de tuin leiden. Zo zouden we onze honger naar suiker kunnen stillen zonder onze gezondheid schade toe te brengen.

Lees ook: Kunnen zoetstoffen suiker vervangen?

Bronnen:
https://www.nature.com
https://www.hhmi.org
https://zuckermaninstitute.columbia.edu
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.news-medical.net

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram