Sommige hiv-medicijnen afgeraden tijdens zwangerschap

123-labo-HIV-test-bloed-04-19.png

nieuws

Bij zwangere vrouwen werkt hiv-medicatie met elvitegravir in combinatie met cobicistat in het tweede en derde trimester minder goed. Bij deze vrouwen bestaat het risico dat het hiv-virus niet goed onderdrukt blijft. Hierdoor kan hun ongeboren kind besmet raken met het virus. Dit blijkt uit onderzoek. Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert artsen daarom vrouwen die zwanger zijn, niet met deze medicijnen te behandelen. Het gaat om de combinatiemiddelen Genvoya en Stribild (elvitegravir). En om cobicistat gecombineerd met andere antivirale middelen. 
Elvitegravir is een hiv-medicijn tegen retrovirussen dat wordt gebruikt bij de behandeling van een infectie met het humaan immunodeficiëntievirus (hiv). Het kan samen gegeven worden met cobicistat in combinatiepreparaten, waardoor de hoeveelheid elvitegravir in het bloed wordt verhoogd.
Vrouwen die een van deze geneesmiddelen gebruiken en zwanger willen worden, wordt aangeraden dit vooraf met hun arts te bespreken. Aangeraden wordt om tijdens de zwangerschap andere geneesmiddelencombinaties te gebruiken. 

Lees ook:
www.levenmethiv.be/seksualiteit/je-kan-kinderen-krijgen-als-je-hiv-hebt


Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram