Geen rijbewijs voor apneu-patiënten

nieuws Wie aan slaapapneu lijdt is volgens de Belgische wetgeving niet rijgeschikt en kan dus ook geen rijbewijs krijgen. Patiënten met slaapapneu zouden namelijk drie tot zeven keer meer betrokken raken in auto-ongevallen.
Een apneu is een medische term voor een ademstilstand tijdens de slaap gedurende tenminste 10 seconden. Indien er meer dan 10 tot 15 apneus optreden per uur, spreekt men van een slaapapneu-syndroom. Apneus treden bij de meeste mensen wel eens op. Onderzoek wijst echter uit dat 2 tot 4% van de volwassenen op middelbare leeftijd matig tot ernstig slaapapneu vertoont. Bij vrouwen komt dit dubbel zo veel voor als bij mannen.
Slaapapneu kan leiden tot slaperigheid en concentratiestoornissen overdag doordat de apneu belet dat er voldoende diepe slaap is en ook te weinig droomslaap. Door het voortdurend wakker schieten wordt ook de continuiteit van de slaap verstoord.
Tekenen die wijzen op een slaapapneusyndroom zijn onder meer ademstilstanden tijdens de slaap, gevolgd door luid gesnurk en/of woelen, zwaar snurken, wakker schrikken met verstikkingsgevoelens, nachtzweten, droge mond of pijnlijke keel bij het ontwaken, vaak moeten plassen ’s nachts...
Een apneupatiënt kan wel rijgeschikt verklaard worden, één maand na het instellen van een succesvolle behandeling. Het is de behandelende arts die dan een rijgeschiktheidsattest kan afleveren, waarmee het rijbewijs kan aangevraagd worden. De geldigheidsduur van de rijgeschiktheid bedraagt maximaal twee jaar. Is de kandidaat, na deze periode, nog steeds vrij van stoornissen of anomalieën, dan kan een rijgeschiktheidsverklaring zonder beperking van de geldigheidsduur worden afgeleverd.
Indien de arts geen rijgeschiktheidsattest afgeeft, om welke reden ook, neemt de patiënt een groot risico om toch te rijden, omdat hij dan geen geldig rijbewijs heeft. Niet alleen kan hij een boete krijgen, bovendien kan de verzekering bij een ongeval weigeren om de schade te vergoeden.

De meest gebruikte behandeling is nasale CPAP (afkorting van continuous positive airway pressure - continue positieve druk via de neus). Tijdens de nacht wordt via een neusmasker voortdurend lucht in de neus en keel geblazen met een kleine compressor die naast het bed staat. Dierdoor ontstaat een overdruk in de keel waardoor het toeklappen van de keel verhinderd wordt. Het is even wennen, maar bij de meeste mensen werkt dit vrij goed.
CPAP wordt onder bepaalde omstandigheden terugbetaald door de ziekteverzekering (RIZIV).

Lees ook: Wat is slaapapneu en hoe kan je het voorkomen en behandelen?


Laatst bijgewerkt: juli 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram