Minder voorkomende zaadlozings (ejaculatie) -problemen

In dit artikel
Minder voorkomende zaadlozings (ejaculatie) -problemen

dossier Er zijn mannen die heel moeilijk of zelfs helemaal niet tot een zaadlozing komen. Dit heet ejaculatio retardata (vertraagde zaadlozing) en anejaculatie (geen zaadlozing).

• Bij ejaculatio retardata bestaan verschillende gradaties. Sommige mannen komen vrijwel niet klaar bij masturbatie, maar wel bij seksueel contact. Anderen hebben dat precies omgekeerd. Bij seksueel contact met een vrouw komt er geen zaadlozing maar bij langdurig masturberen nog net wel.
• Bij anejaculatie krijgt de man vrijwel nooit een zaadlozing. Dit wordt een probleem als een echtpaar kinderwens heeft. Pas dan wordt hulp gezocht.

Het is niet bekend hoe vaak de vertraagde en afwezige zaadlozing voorkomt. Men denkt dat dit niet zo vaak voorkomt, maar dat kan een vertekend beeld zijn omdat er nog nooit goed onderzoek naar is gedaan.

(minder voorkomende) Zaadlozings (ejaculatie) -problemen

Zaadlozing zonder orgasme-gevoel
Sommige mannen hebben last van een afwezig orgasme gevoel terwijl er wel een zaadlozing optreedt. Dit is een vervelend gevoel. De man in kwestie voelt aan zijn penis dat hij een zaadlozing heeft, maar voelt het bijbehorend gevoel er niet bij.
Waarschijnlijk heeft ook deze zaadlozingsstoornis een neurobiologische oorzaak. Hierbij gaat het waarschijnlijk om de afwezigheid van een bepaalde stof of stoffen in de hersenen die bij de zaadlozing vrijkomen en het orgasme veroorzaken. Dit is vooralsnog moeilijk te onderzoeken. Maar het is misschien mogelijk dat met goed wetenschappelijk onderzoek men in de toekomst ook voor deze zaadlozingsstoornis een medicijn weet te vinden.

Post-ejaculatie ziekte syndroom (Post-orgasmic Illness Syndrome)
Deze naam staat voor een zeldzame stoornis. Mannen die hier van last hebben krijgen kort na de zaadlozing een explosief-achtig warm gevoel in hun lichaam dat uitstraalt naar verschillende kanten. Kort daarna worden ze buitengewoon moe en bijna uitgeput en binnen enkele uren krijgen ze een griep-achtig beeld, met in wisselende mate verschijnselen van spierpijn, raar gevoel rondom ogen, keelpijn-achtige klachten, vol gevoel in het hoofd, en soms uitslag op hun lichaam. Ze worden prikkelbaar en hebben soms last van concentratie problemen. Dit bereikt een maximum op de 2de dag na de zaadlozing en deze klachten verdwijnen pas geleidelijk binnen of na ca. 1 week.
De klachten zijn zo erg dat de betreffende mannen op een gegeven moment geen zaadlozing meer willen hebben en seksueel contact vermijden. Over de oorzaak is niets bekend, maar mogelijk is hierbij sprake van een allergische reactie op stoffen die in het lichaam tijdens de zaadlozing of het orgasme vrijkomen. Het beeld kan daarom in principe ook bij vrouwen voorkomen.

Dit syndroom is pas onlangs ontdekt. De eerste publicatie hierover is van de hand van Dr. Waldinger. Hoe vaak dit syndroom optreedt is onbekend.

Retrograde zaadlozing
Hierbij komt het zaad (sperma) bij de zaadlozing niet via de urinebuis naar buiten, maar loopt het naar achteren en komt dan via de blaasuitgang in de blaas terecht. De normaliter als reflex optredende sluiting van de blaasuitgang tijdens de zaadlozing is hierbij gestoord. Hierdoor blijft de blaasuitgang open en het zaad in de urinebuis lekt als het ware de blaas in.
Een man merkt de retrograde zaadlozing meestal op, doordat er geen of weinig zaad bij de zaadlozing vrijkomt en de urine na de zaadlozing troebel is. Urine-onderzoek naar sperma in de urine geeft dan meestal een bevestiging van deze stoornis.

Er zijn verschillende oorzaken. De blaasuitgang kan bijvoorbeeld beschadigd zijn door een operatie aan de blaas of prostaat maar ook door een operatie aan bloedvaten in de buurt van de blaas. Anderzijds kunnen ook bepaalde geneesmiddelen als bijwerking een retrograde zaadlozing veroorzaken. Retrograde zaadlozing kan met bepaalde geneesmiddelen (sympathicomimetica) verholpen worden.

Lees ook: Vroegtijdige zaadlozing (ejaculatio praecox)Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram