Wie gezond is, heeft meer zin in seks

nieuws Mannen en vrouwen met een goede tot zeer goede gezondheid hebben meer seks, meer interesse in seks en zijn ook tevredener over de kwaliteit van hun seksleven dan hun leeftijdsgenoten met een matige tot slechte gezondheidstoestand.
Dat blijkt uit een enquete van de universiteit van Chicago gepubliceerd in het British Medical Journal van 8 maart 2010 naar het effect van leeftijd en gezondheid op seksualiteit bij twee groepen mensen. De eerste groep telde ruim 3000 mannen en vrouwen van 24 tot 74 jaar, de tweede groep ruim 3000 mannen en vrouwen van 57 tot 85 jaar.

Belangrijkste conclusies van het onderzoek:
• In vergelijking met vrouwen zijn mannen meer seksueel actief, meer geïnteresseerd in seks, en meer tevreden over hun seksleven. Vooral oudere vrouwen die weduwe worden, verliezen hun interesse en hun mogelijkheden voor seks. Veel meer oudere vrouwen dan mannen zijn ontevreden over hun seksleven; bij de 75-85-jarigen is dat bijna de helft.

• Mannen hebben een langere ‘seksueel actieve levensverwachting’ dan vrouwen: in de leeftijdscategorie van 75 tot 85 jaar had 39 procent van de mannen nog regelmatig seks tegen 17 procent van de vrouwen. Op dertigjarige leeftijd hebben mannen nog bijna 35 gezonde seksjaren voor de boeg en vrouwen nog bijna 31 jaar. Op 55-jarige leeftijd hebben mannen nog 15 gezonde seksjaren te gaan terwijl vrouwen ongeveer 10 jaar.
• Mannen zijn ook vaker tevreden over hun seksleven dan vrouwen.
• Mannen en vrouwen die zichzelf een uitstekende gezondheid toedichten, bleken bijna dubbel zo veel seksueel actief te zijn dan ongezonde leeftijdsgenoten. Mannen die een goede gezondheid hebben op 55 jaar, hadden 5-7 jaar langer seks dan hun ongezonde tegenhangers. Bij vrouwen was dat 3-6 jaar. Mannen hadden meer seksuele actieve levensjaren te verliezen door een slechte gezondheid in vergelijking met vrouwen. Ook dit verband nam toe op oudere leeftijd. Gezonde mannelijke senioren rapporteerden bijna vijf keer vaker een goed seksleven dan senioren met een matige gezondheid. Bij vrouwen was dit bijna 3 keer zoveel.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram