Rookverbod in de auto in het bijzijn van kinderen

Laatst bijgewerkt: juli 2020
123-stop-roken-no-smoking-sigar-05-16.jpg

nieuws

Sinds 9 februari 2019 is het verboden om nog te roken in de auto in het bijzijn van kinderen tot 16 jaar. Het verbod geldt voor zowel de gewone sigaret als voor de elektronische, en ook in vrachtwagens, bussen en bestelwagens. Overtreders riskeren een boete tot 1.000 euro. Er zullen in een eerste fase geen speciale controles komen, maar het wordt wel opgenomen in de gebruikelijke verkeersacties.

De maatregel komt er op initiatief van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). Roken in de auto veroorzaakt tot 27 keer hogere concentraties aan kankerverwekkende stoffen dan roken in huis. Een autoraampje openzetten volstaat absoluut niet om die stoffen te verwijderen. De kwalijke gezondheidseffecten zijn het hoogst voor kinderen. Meeroken is weliswaar ongezond voor iedereen, maar kinderen zijn extra gevoelig. Ze ademen sneller en hun immuunsysteem, longen en luchtwegen zijn nog volop in ontwikkeling. Meeroken maakt kinderen vatbaarder voor long- en hersenvliesontstekingen,chronische bronchitis, en oorontstekingen. Het verergert astma en verhoogt ook hun risico om later kanker en hart- en vaatziekten te ontwikkelen. Kinderen en jongeren zijn, in tegenstelling tot volwassenen, meestal niet bij machte te beslissen om een afgesloten ruimte zoals een auto, waar iemand rookt, al dan niet te verlaten.

Voorlopig is er enkel een verbod in Vlaanderen, al ligt er ook in Wallonië een plan klaar. In het Brussels gewest zijn er voorlopig geen plannen. 

Lees ook: Acht goede redenen om niet te roken in de auto
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram