Huid veroudert sneller door roken

nieuws De huid veroudert sneller door roken. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek waarbij 79 paren identieke rokende en niet-rokende tweelingen van gemiddeld rond de 50 jaar met elkaar werden vergeleken. Het ging om broers en zussen van wie de ene wel rookte en de andere niet, of waarvan de ene minstens 5 jaar later was begonnen met roken.

In meer dan de helft van de gevallen werd de (langer) rokende tweeling ouder geschat. Het effect was vooral te merken rond de mond en wangen, waar rokers meer rimpels hadden. Ook kregen rokers eerder wallen onder hun ogen. De verschillen waren evenwel vaak heel klein.

Mogelijke oorzaken zijn het feit dat sigaretten gifstoffen bevat die het collageen in de huid aantasten, waardoor de huid slapper wordt. Ook neemt de bloeddoorstroming van de huid en dus de zuurstofvoorziening af door het roken, waardoor de huid veroudert. Ook de hitte van een brandende sigaret dicht bij de huid, zou het o,ntstaan van rimpels in de hand kunnen werken.

Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram